Лиляна Павлова е новият заместник-председател на ЕИБ

Тя е първата българка в Управителния комитет на банката

Лиляна Павлова е новият заместник-председател на ЕИБ

Снимка: Economic.bg/Архив

Лиляна Павлова е новият вицепрезидент и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Тя пое поста на 1 ноември, съобщават от ЕИБ. 

Тя е първият български гражданин, който се присъединява към Управителния комитет на банката на ЕС.

Павлова беше назначена от Управителния съвет на ЕИБ по предложение на финансовия министър на Република България и със съгласието на акционерите на ЕИБ, съставени от България, Хърватия, Кипър, Чехия, Унгария, Малта, Полша, Словакия и Словения. Тя наследява Вазил Худак, чийто мандат като заместник-председател на ЕИБ приключи в края на октомври.

Преди назначаването си Лиляна Павлова е изпълнявала различни обществени функции в България, както в правителството, така и в парламента. Тя е член на българското правителство от 2009 г., като започва като заместник-министър, а след това два пъти като министър на регионалното развитие и благоустройството (2011-2013 и 2014-2017), първата жена, която изпълнява тази функция в България.

От май 2017 г. до декември 2018 г. тя е министър на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018, когато за първи път страната беше председател на ротационното председателство на Съвета на ЕС, припомнят от ЕИБ.

Лиляна Павлова е доктор по икономика и е магистър по публична администрация и европейска интеграция и бакалавър по международни икономически отношения.

След присъединяването си към ЕИБ Лиляна Павлова заяви: „Радвам се да се присъединя към банката на ЕС и да бъда част от институция, която насърчава инвестициите за устойчив и приобщаващ растеж в Европа и извън нея. ЕИБ е ключова многостранна институция, на която всички държави-членки на ЕС разчитат да направят промяна по отношение на инвестициите и качеството на финансираните проекти. Конкурентоспособността, сближаването и дългосрочната устойчивост на европейската икономика се възползват значително от ЕИБ и се радвам, че мога да допринеса за тази история на успеха. Мотото на първото по рода си българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. беше „Обединени ние стоим силни“ и вярвам, че това мото може да се прилага и за банката на ЕС “.

Управителният комитет е постоянен колегиален изпълнителен орган на ЕИБ, състоящ се от председател и осем заместник-председатели. Съветът на управителите - финансовите министри на 28-те държави-членки на ЕС - назначава членовете на Управителния комитет.

Под ръководството на Вернер Хойер, председател на ЕИБ, Управителният комитет колективно контролира ежедневното управление на ЕИБ, както и подготвя и осигурява изпълнението на решенията на Съвета на директорите.
Коментари: 0