Липса на кадри провалила унгарски инвестиции у нас

1,22 млрд. евро е стокообменът между Унгария и България за 2015 г.

Липса на кадри провалила унгарски инвестиции у нас
3773 ~ 2 мин. четене

Липсата на работна ръка е провалила 3 инвестиционни проекта на унгарски фирми у нас, съобщи пред Дарик унгарският посланик Андраш Клейн. Той обясни, че неосъществените проекти са били насочени към слабо развити региони на страната. Друг фактор, който спира инвеститорите, е състоянието на инфраструктурата.

В същото време Унгария планира нови сериозни инвестиции у нас в сферите на информатиката, банковата дейност и логистиката. През последните 4 години има ръст на инвестициите и стокообмена между двете страни.

Данните за 2015 г. отчитат ръст от близо 10% в стокообмена между България и Унгария, посочи посланик Андраш Клейн. Той възлиза на над 1.22 млрд. евро.

Състоянието на инфраструктурата и липсата на работна ръка в България спират инвеститорите, заяви унгарският посланик.

„Има унгарски инвестиции, които се осъществиха. Щяхме да имаме повече, ако демографската ситуация в провинцията в България не беше такава, каквато е, защото имахме 3 случая, когато инвестиция не се осъществи, защото се оказа, че няма достатъчно работна ръка. Унгарските фирми нямат проблеми с българската регулация, но с инфраструктурата и особено с работната ръка имат”, каза дипломатът.

В момента Унгария заема десето място сред най-големите инвеститори в България, допълни посланикът. Има още 3 унгарски инвестиции, които ще дойдат в България и ще създадат работни места, като сферите са информатика, банковата сфера и услуги и логистична дейност.

На 17 март в Будапеща ще бъде създадена смесена икономическа комисия между Унгария и България. Ще се проведе и икономически форум, към който до момента интерес са проявили над 140 фирми от двете страни, каза още посланик Андраш Клейн.

Подкрепи Economic.bg