Лондон отново е разделен заради Брекзит

Британските производители смятат, че са излъгани от правителството и подготвят съдебни действия

Лондон отново е разделен заради Брекзит

Снимка: Pixabay

7726 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Производителите на черупчести мекотели и риба на Острова обвиниха правителството в небрежност и го заплашиха със съдебни действия, ако скоро не бъде възстановено безпроблемното транспортиране на стока между Великобритания и ЕС, предава The Guardian. Те смятат, че са били подведени по време на търговските преговори, като властите са им представили непълна и некоректна информация за това как ще се осъществяват бъдещите доставки.

„Готови сме на всичко, за да си върнем пазарите и безпроблемното транспортиране на стока. Наети са адвокати, които се запознават с детайлите по случая и предстоят правни действия срещу секретаря по околната среда Джордж Юстис и правителството“, посочват представители на бранша.

Адвокатството дружество, представляващо над 20 фирми, заяви пред The Guardian, че правителството е показало „небрежност“ и че се обмисля групово действие за обезщетение.

Смятаме, че е имало небрежност и лошо управление по отношение на правителствените преговори по споразумението и отношението му към нашите клиенти“, обявиха от дружеството.

Същевременно производителите заявиха, че имат готовност да отвърнат и на съдебните действия на ЕС срещу Великобритания, затова че реши да отложи въвеждането на проверките за внос на стоки от Блока с около шест месеца. Според тях действията на Брюксел биха забавили разрешаването на проблемите между двете страни и ще отключат търговска война, от която бизнесите ще пострадат най-сериозно.

Едностранният ход на Обединеното кралство да отложи проверките без двустранно съгласието разгневи ЕС, който заяви, че това е нарушаване на търговското споразумение от 24 декември 2020 г. и „не е добър знак за бъдещите ни отношения“.

Междувременно изнocът нa xpaни и нaпитĸи oт Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo ĸъм Eвpoпeйcĸия cъюз ce e пoнижил cъc 75% пpeз янyapи, cъoбщaвaт oт Фeдepaциятa зa xpaни и нaпитĸи. Производителите заявиха, че Брекзит е нанесъл невиждани финансови загуби и ако ситуацията не се нормализира до септември, те са готови и на по-крайни действия.  

Правителствени служители, от своя страна, също твърдят, че са били подведени, но от ЕС. Според тях първоначално Брюксел е твърдял, че производителите на черупчести мекотели и риба няма да бъдат засегнати от новите търговски ограничения, но в началото на тази 2021 г. е настъпила промяна на позицията. ЕС отрече обвиненията, определяйки ги като „клевета“ и „подронващи авторитета“. Съюзът заяви, че правилата за търговия са ясни, дългогодишни и не подлежат на корекция.

Междувременно преговорите между ЕС и Великобритания вървят интензивно тази седмица и се въртят около Северна Ирландия, която се превърна в медиатор между двете страни. Съставната страна на кралството остана на свободния пазар в Блока, но това пък затруднява търговията й с Великобритания, която не е доволна от това и се бори за вдигане на митническите проверки при получаване на стока от Северна Ирландия. ЕС обаче е твърдо против подобни действия, заявявайки, че по този начин се нарушава търговската сделка и има риск от злоупотреби от страна на Обединеното кралство.

Подкрепи Economic.bg