Лондон ще плаща на работниците в отпуск до октомври

Схемата за запазване на работни места вече обхваща една четвърт от всички заети в страната

Лондон ще плаща на работниците в отпуск до октомври

Снимка: Twitter профил Риши Сунак

5806 ~ 2 мин. четене
Схемата на Обединеното кралство за изплащане на заплати на работниците в отпуск заради коронавируса ще бъде удължена до октомври, заяви министърът на финансите Риши Сунак. Той потвърди, че служителите ще продължават да получават 80% от месечните си възнаграждения, или до 2 500 британски лири.

Министърът каза, че правителството ще поиска от компаниите да започнат да споделят тежестта на схемата от август, предава BBC.

Над една четвърт от всички работници, общо около 7.5 милиона души, сега са обхванати от схемата,, целяща да запази работните места в страната.

Риши Сунак заяви, че от август схемата ще продължи за всички сектори и региони, но с по-голяма гъвкавост за подкрепа на прехода обратно към работа. Работодателите, които понастоящем използват схемата, след това ще могат да върнат освободените служители обратно на непълно работно време.

„Продължавам схемата, защото няма да се откажа от хората, които разчитат на нея", заяви Сунак. "Нашето послание днес е просто: застанахме зад работниците и бизнеса на Великобритания, когато влязохме в тази криза, и ще стоим зад тях, докато преминем оттатък", добави той.

Той отхвърли предположенията, че някои хора могат да се „пристрастят“ към отпуската, ако схемата бъде продължена.

"Никой, който е временно освободен, не иска да бъде по тази схема", заяви канцлерът. „Хората в тази страна вярват в достойнството на работата си, отиват на работа, осигуряват семействата си. Не е тяхна вина, че фирмата им се е наложило да затвори или са помолени да останат у дома".

Бизнесът до голяма степен приветства продължаването на схемата за запазване на работните места, като Британската търговска камара заяви, че този ход ще донесе "значително облекчение" за работодатели и работници.

Заплатите на над една четвърт от всички работни места - общо 27%, или 7.5 милиона - се плащат от данъкоплатците, потенциално за осем месеца, коментира изданието. След това нивото на субсидия от данъкоплатците ще бъде понижено, като работодателите се очаква да плащат част от парите. Досега цената на схемата е над 10 млрд. паунда. Удължаването й ще струва с десетки милиарди повече, но е трудно да се определи точно колко, тъй като не се знае колко ще е проносът на работодателите.
Коментари: 0