Мартин Шулц обезпокоен от контактите на Ципрас с Русия

Председателят на Европарламента иска да стопира нападките по адрес на Меркел

Мартин Шулц обезпокоен от контактите на Ципрас с Русия
184 ~ 2 мин. четене

Мартин Шулц изрази безпокойство от стремежа на СИРИЗА към сътрудничество с Русия, след като Владимир Путин изказа готовност да сътрудничи на новото гръцко правителство в няколко стратегически важни сфери, заяви той в интервю за Welt am Sonntag, цитирано от БГНЕС.

„...Силно ме безпокои желаното сътрудничество на Гърция с Русия“, коментира той пред немското издание и изтъкна надеждата си, че действията от страна на Алексис Ципрас няма да окажат неблагоприятно влияние върху икономическото състояние на Европа.

„Казах на Ципрас: вие искате солидарност от европейските партньори. Но вашата първа стъпка бе нарушение на солидарността във външната политика. Това няма да доведе до нищо добро. Той разбра това", заяви Шулц, коментирайки антируските санкции заради Украйна.

Според Шулц сближаването на Гърция с Русия е „преди всичко вътрешнополитическа мярка“, с чиято помощ Ципрас иска да покаже на избирателите, че „във властта има нови хора“.

Шулц също изрази недоволство от антинемската риторика на Ципрас: „На Ципрас бе даден добър съвет – да спре нападките срещу Ангела Меркел. В крайна сметка именно федералното правителство ще му оказва подкрепа“, коментира той отрицателните коментари по адрес на канцлера Ангела Меркел и по този начин предупреди новата гръцка власт, че страната все още е много зависима от действията на ЕЦБ и финансовата подкрепа от немска страна.

Мартин Шулц бе в Атина по-рано тази седмица.

Междувременно повечето германци са против частичното опрощавате на гръцкия дълг, показва допитване, публикувано във вестник Bild am Sonntag. Към това мнение се придържат 68% от гражданите на страната, на противоположното мнение са само 21 процента. В същото време 62% от германците смятат, че Гърция трябва да остане в еврозоната и само 28% са склонни да приемат напускането и  80% от германците са склонни да почиват това лято в Гърция и само 8% се отказват от традиционната си почивка там.Подкрепи Economic.bg