Международният скандал на Ердоган доведе лирата до нова катастрофа

Турският президент може да създаде най-дълбокия разрив със Запада през 19-те си години на власт

Международният скандал на Ердоган доведе лирата до нова катастрофа

Снимка: БТА

10494 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Турската лира поевтиня до ново рекордно дъно в понеделник, като изтри 2% от стойността си спрямо долара след международния скандал, който заформи президентът Реджеп Тайип Ердоган през уикенда. Той обяви, че е наредил експулсирането на посланиците на десет западни държави, включително и на САЩ.

Валутата вече беше достигнала рекордно ниски стойности миналата седмица, след като турската централна банка намали лихвения си процент с 200 базисни пункта (2 пр. пункта) въпреки нарастващата инфлация. Това бе шокиращ ход, заклеймен като напълно безразсъден от икономисти и депутати от опозицията.

Към 09:30 ч. българско време лирата поевтинява с 2% и 1 долар се търгува за рекордните 9.7862 лири. Така общо от началото на годината местната валута е спаднала с 24% спрямо долара.

Притеснявам се за турските финансови пазари в понеделник. Лирата неизбежно ще бъде подложена на изключителен натиск за продажби“, обясни наблюдателят на нововъзникващите пазари в BlueBay Тим Аш.

„И всички знаем, че (управителят на централната банка Шахап) Кавджъоглу няма мандат да повишава лихвите, така че единствената защита ще бъде изразходването на валутни резерви, които централната банка обаче няма“, допълва Аш.

Ердоган разкри в събота, че е казал на външното си министерство да изгони пратениците заради искането за освобождаване на бизнесмена и филантропа Осман Кавала, който е държан в затвора от четири години, без да бъде осъден. До неделя вечерта нямаше признаци, че външното министерство все още е изпълнило указанията на президента, което ще отвори най-дълбокия разрив със Запада през 19-те години на власт на Ердоган.

Политическите противници на Ердоган заявиха, че призивът му за експулсиране на посланиците е опит да се отвлече вниманието от икономическите трудности на Турция, докато дипломатите се надяват, че експулсирането все пак може да бъде предотвратено.

Подкрепи Economic.bg