Меркел губи и Берлин

ХДС получава едва 18% при 23.3% преди 5 години

Меркел губи и Берлин
Автор: Economic.bg
Оглавяваният от германския канцлер Ангела Меркел Християндемократическият съюз (ХДС) е на път да претърпи загуба на местните избори в Берлин, пише Reuters. Агенцията се позовава на предварителни социологически данни, а експертите отдават изоставането на недоволството  на хората от мигрантската политика на управляващите.

Данните от екзит половете показват, че антиимигрантската "Алтернатива за Германия" е получила 11.5% подкрепа, до голяма степен заради недоволството на гражданите от решението на Меркел преди година да отвори границите на страната за всички бежанци. Този резултат означава, че формацията ще бъде представена вече в 10 от общо 16 провинции и за първи път в Берлин.

По първоначални данни ХДС получава едва 18% при 23.3% преди 5 години. Първи остават социалдемократите с 23% и сега може да не се налага повече да управлява в коалиция с консерваторите в столицата на Германия.

Ударът за ХДС идва две седмици, след като партията на Меркел претърпя сериозно поражение и в родната провинция на канцлера – Мекленбург-Предна Померания и остана след "Алтернатива за Германия". Тези поражения повдигат сериозни въпроси дали Меркел ще се кандидатира за нов четвърти мандат начело на страната на парламентарните избори догодина. Въпреки това партията й към момента не разполага с Reuters.
Коментари: 0