Методи Лалов: Имейлите на АПИ за фишове и актове нямат правна стойност

Тази \"декларация\" не съответства на процесуалните закони и не поражда никакви правни последици във връзка с връчването на електронни фишове, заяви Лалов

Методи Лалов: Имейлите на АПИ за фишове и актове нямат правна стойност
Имейлите, които Агенция "Пътна инфраструктура" ще изпраща на закупилите електронна винетка, които задължително трябва да посочат имейл, на който да се получават фишове и актове, нямат никаква правна стойност. Това написа в профила си във Facebook съдията от Софийски районен съд Методи Лалов. 

"Приложението за мобилни устройства за закупуване на електронна винетка (BGTOLL) изисква да направите декларация, че на имейла, който задължително трябва да посочите, ще ви бъдат връчвани актове за установяване на административни нарушения (АУАН), наказателни постановления (НП) и електронни фишове (ЕФ). Изненадан съм, че не са включени и уведомления от КПКОНПИ, прокурорски актове, присъди и решения на съда. Извън шегата трябва да е ясно, че тази "декларация" не съответства на процесуалните закони и не поражда никакви правни последици във връзка с връчването на АУАН, НП и ЕФ", написа Лалов.

По негови думи винетката може да бъде закупена не само от собственика и ползвателя на автомобила, а и от всяко друго лице, включително като бъде посочен нарочно създаден за целта имейл, така че това няма и никаква практическа стойност.

„Иначе съм на мнение, че е крайно време в законодателството да бъдат направени съответните промени, които да осигурят реално призоваване и връчване на книжа по съдебните дела (а и не само) по електронен път. В 21-ви век връчването на документи на хартиен носител е анахронизъм и е неефективно и струва много пари“, допълва Лалов.


Коментари: 0