Международни финансови пазари: 15 февруари 2018 г.

Лекият суров петрол поскъпна с над 3%

Международни финансови пазари: 15 февруари 2018 г.

Нов бурен ден на Wall Street завърши с четвърта поредна сесия на зелена територия за водещите щатски индекси. Първоначално американските борси отвориха търговия с чувствителни понижения, дължащи се на публикуваните данни за инфлацията в страната, според които потребителските цени са нараснали с 0.5% за януари, при заложени очаквания от 0.3% повишение. 

Допълнително смут на пазарите в САЩ внесоха и данните за по-ниските от очакванията обеми на продажбите на дребно. Въпреки това, с напредване на сесията, силните представяния на банковия и технологичния сектор изведоха водещите индекси до положителна територия. Dow Jones добави 253 пункта към стойността си, като акциите на Goldman Sachs имаха най-силен принос със своя ръст от 2.80%. Широкият S&P500 напредна с 1.34%, като книжата на Bank of America, JP Morgan Chase, Citigroup и Morgan Stanley бяха сред най-силно представилите се, докато акциите на Facebook, Amazon, Netflix и Alphabet изведоха технологичния NASDAQ до скок от 1.90%. 

Европейските индекси също успеха да преодолеят моментното напрежение и финишираха с повишения. Немският DAX поведе победителите с ръст от 1.17%, следван от френския САС40 и британския FTSE, които напреднаха със съответно 1.10% и 0.64%. 

Пазарите за суровини и ценни метали също отчетоха ден на предимно бичи настроения. Лекият суров петрол поскъпна с над 3%, след като правителството на САЩ обяви по-малко от очакваното нарастване на запасите си от нефт. 

Данните за инфлацията в страната, от своя страна, насочиха голяма част от инвеститорите към покупки на злато, в резултат на което ценния метал добави 1.6% към стойността си, достигайки $1350 за тройунция.

Икономически данни - САЩ

Акцентът в четвъртък ще падне върху публикуваните данни за индексът на потребителските цени. Индексът отразява промяната в цените на стоките от гледна точка на производителите и е водещ индикатор за нивото на инфлацията в страната. Очакванията са за нарастване на потребителските цени с 0.4% на месечна база и 2.4% на годишна база.   

Коментари: 0