Международни финансови пазари: 30 януари

В първия ден за седмицата щатските борси завършиха на червена територия и регистрираха най-големия спад от началото на годината

Международни финансови пазари: 30 януари
1120 ~ 3 мин. четене
В първия ден за седмицата щатските борси завършиха на червена територия и регистрираха най-големия спад от началото на годината. Причина за разпродажбите беше ръстът в доходността на 10-годишните ДЦК, който породи опасения, че по-високите лихви могат да бъдат препятствие за възходящото движение на фондовия пазар. Широкият индекс S&P 500 се раздели с 0.67% до 2853.53 пункта, а Dow Jones се понижи с 177.23 пункта до 26439.48. Индексът на технологичните компании Nasdaq върна половин процент от ръста си до 7466.50 пункта. Един от големите губещи беше компанията Apple, чиито акции поевтиняха под $168, след като продажбите на флагмана на компанията - модела iPhone X, не оправда очакванията.  Щатските ДЦК с падеж от 10 години достигнаха най-високата си доходност от април 2014 година, след като минаха 2.7%. В Европа финансовите отчети, които бяха публикувани, доведоха до понижение на бенчмарка DAX, който изгуби 0.12% от стойността си до 13324.48 пункта.  Въпреки негативните настроения, основният индекс във Великобритания  добави 0.08%, с което се изкачи до 7671.53 пункта. През изминалия ден щатската валута върна позиции пред конкурентите си, което доведе до поевтиняване на златото с 0.70% до 1340.55 долара за тройунция. В резултат на силния долар и високото производство в САЩ, петролът се раздели с повече от процент, като в края на деня се търгуваше за 65.53 долара за барел, докато сортът Брент падна под $70 при цена от $69.38.

Икономически растеж – Еврозона 
Във вторник еврозоната ще публикува предварителния доклад за икономическия растеж през четвърто тримесечие на 2017 година, който ако остане силен може да придвижи ЕЦБ още една стъпка по-близо до приключване на масовата програмата за стимулиране. Очаква се за последното тримесечие на годината икономическия растеж да възлезе на 0.6%, докато на годишна база се очакват стойности от 2.7%.

Информацията, че производителят на чипове може да бъде придобит от японската компания Renesas Electronics за близо 20 млрд. доведе до рязко поскъпване на акциите, които пробиха над горната граница на канала, в който се търгуваха. Очакваме възходящият тренд да се задържи, като очакваме добри възможности за вход в дълга позиция при корекция на цената до някои от нивата на подкрепа, образувани от тренд линиите.

Валутната двойка се насочва към долната граница на низходящия канал, след неуспешния опит за поскъпване и обръщане на движението при линията на съпротива. Възможно е ограничение на спада от зоната на подкрепа около 107.80, която се образува от предходните дъна. Пробив под нивото на подкрепа ще ни даде добра възможност за продажба с цел достигане на долната граница на канала около нивото 105. 

Поскъпването на среброто срещна съпротива на цена от 17.70 долара за трой унция, откъдето започна корекция на възходящото движение. Пробив под 50 периодната средна ще насочи метала към зоната на подкрепа между нивата 16.75 – 16.96. Индикаторът Стохастик се намира в свръх купен пазар и очакваме да се задържи в тази зона, докато индикаторът RSI не започне да повишава стойностите си. Препоръчително е да изчакаме образуване на обръщаща формация в близост до зоната на подкрепа, за вход в дълга позиция

От края на миналата година немският индекс се движи в границите на рейндж между 12860 – 13600 пункта, като на този етап няма ясни сигнали за посоката на движение. Нужен е пробив на някоя от нивата на съпротива или подкрепа, за да видим формиране на тренд. Пробив под нивото на подкрепа около 12860 може да формира сериозна корекция на дългосрочния тренд до най-ниските стойности от 2017 година.
Коментари: 0