Международни финансови пазари: 6 февруари

Европейските пазари приключиха първата сесия за седмицата на червена територия

Международни финансови пазари: 6 февруари
1212 ~ 3 мин. четене

Вчера в 16:00 часа българско време Джером Пауъл встъпи в длъжност като председател на Федералния резерв на САЩ. Едно от обещанията му бе публично да анализира вземаните решения относно политиката, която възнамерява да провежда. Изминалата седмица беше тежка за Уолстрийт и първият работен ден за Пауъл не беше много по-различен. Фондовите пазари са разклатени, а инвеститорите очакват повишение на лихвените проценти на три етапа през настоящата година, първият от които се предвижда да е през март. Прогнозите са новоизбраният глава на Фед да продължи да провежда същата или поне сходна на предшественика си политика, което би потвърдило очакванията за ръст.

През последните четири години лихвите са увеличавани на пет пъти с по 0.25%. На щатските пазари търговската седмица започна тежко.  Първият ден продължи търговията със силни мечи настроения от предходните дни. Индексът на сините чипове реализира сериозни загуби от 1175 пункта за деня, падайки под 25 000, като по този начин изтри печалбите от началото на годината. Dow закри на 24 345.75 пункта или с 4.6% по-малко, а технологичният NASDAQ – с 3.8% до 6 967. След като измерителят на икономиката S&P 500 достигна рекордни нива миналия месец, вчера той отслабна с 4.1%, изтривайки напредъка, който реализира от началото на годината и затвори на 2649  пункта. Това беше най-слабото представяне на индекса от септември 2016 г., а за Dow – от юни 2016г.

Европейските пазари приключиха първата сесия за седмицата на червена територия. Немският бенчмарк DAX изостана с почти 100 пункта и закри на 12 687 пункта. Френският CAC и британският FTSE отслабнаха с почти 1.5% и затвориха на съответно 5285 и 7335 пункта. Книжата на Vodafone бяха подложени на натиск заради опасения, че ще трябва да се набират допълнително средства, за да се сдобие телекомът с активи на щатската Liberty Global, поради което и изгубиха 4% от стойността си. Акциите на нискотарифната авиокомпания Ryanair поевтиняха с 2.4% въпреки публикуваните добри финансови резултати за последното тримесечие. През изминалия ден ръст отбелязаха ценните метали, като в понеделник вечерта тройунция злато се търгуваше за $1339.75, а сребро – за $16.73. Изнесените данни за заетостта в САЩ в петък подкрепиха долара, което понижи цената на петрола. Един барел лек суров струваше $63.48, а сортът Брент - $67.12.

Основен лихвен процент – Австралия

В ранните часове на деня беше обявен основния лихвен процент на Австралия, като Централната банка потвърди очакванията и запази сегашното ниво от 1.50%.

Engie SE

От края на октомври – началото на ноември миналата година акциите на френската мултинационална електроразпределителна компания Engie се движат рейнджови канал , като в края на януари последва пробив на линията на подкрепа и цената успя да изгуби повече от 6% от 23 януари насам. Влизане в дълга позиция е подходящо при последващо продължително възходящо движение.

EUR/JPY

На дневна графика се вижда, че движението на валутната двойка EUR/JPY е във възходящ канал, като допирните точки при линията на подкрепа преобладават пред тези при линията на съпротива. Това ни кара да смятаме, че трендът ще продължи. За по-предпазливите инвеститори е подходящо да се изчака рикошет от линията на подкрепа за влизане в дълга позиция.

Platinum

В началото на последната седмица на януари цената на платината претърпя корекция и реализира пробив на линията на подкрепа. Осцилаторът RSI се намира в неутрална зона, а движението на цената след пробива е в относително рейнджови граници. Подходящо е влизане в краткосрочна къса позиция след достигане до нива около и под 975.00 долара за тройунция или в дълга при възстановяване на възходящото движение.

S&P 500

S&P 500 навлезе от зона на прекупен в зона на разпродаден пазар в края на януари. След пробив линията на подкрепа последва и пробив на 50-периодната средна, а след изминалата със загуби седмица в понеделник индексът отвори с гап, при който инвеститорите бяха силно повлияни от мечите настроения. Закривайки деня със спад от 4.1% до 2 646.69, което е и под предходното дъно от началото на годината, смятаме, че е подходящо влизане в краткосрочна къса позиция или инвеститорите да изчакат уравновесяване на пазара.

Подкрепи Economic.bg