Microsoft обяви кога пуска новия Windows 11

От 1985 г. насам операционната система е сред ключовите продукти на гиганта, донесла му $6.6 млрд. приходи само през последното фискално тримесечие

Microsoft обяви кога пуска новия Windows 11

Снимка: Microsoft

1224 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Microsoft заяви официално обяви, че от 5 октомври ще започне да предлага безплатни надстройки до Windows 11, следващата версия на своята настолна операционна система. Предходният Windows 10 бе пуснат през 2015 г.

За пръв път Windows се появява на бял свят през 1985 г. и до днес остава ключов елемент от бизнеса на Microsoft. През фискалното си четвърто тримесечие продуктът донесе приходи от 6.6 милиарда долара, което представлява 14% от общите продажби на компанията. Ако има успех, Windows 11 може да даде свеж тласък на други бизнеси на гиганта, като като Azure и Office, пише CNBC.

Както и при предишните актуализации, Microsoft ще използва параметрите на компютрите и други фактори, за да определи кои устройства първо ще получат предложението за ъпгрейд, написа в блог генералният мениджър за Windows Аарон Уудман.

На компютри с Windows 10, които отговарят на необходимите изисквания за стартиране на Windows 11, функцията Windows Update ще уведомява хората, когато надстройката бъде налична. Потребителите също така ще могат да отидат в „Настройки> Система> Windows Update“ в компютрите си, за да проверят ръчно дали тя вече е готова.

Моделите Dell XPS 13, HP Spectre x360 и Lenovo Yoga Slim 7i Pro, както и собствения Surface Pro 7 на Microsoft, са сред компютрите, за които се знае, че могат да получат Windows 11.

Както вече писахме, операционната система идва с по-опростен интерфейс, нов магазин за приложения и по-добра производителност.

Няма обаче гаранция, че всички потребители ще искат да надстроят до новата версия предвид голямата популярност на предшественика. Windows 10 бе пуснат през 2015 г. и вече се нареди като най-дълго стоялата на пазара версия преди лансиране на нова таква. Софтуерът се превърна в най-популярната в света операционна система за персонални компютри, с 1.3 милиарда активни устройства месечно.

Microsoft ще продължи да поддържа Windows 10 до 2025 г.

Подкрепи Economic.bg