Microsoft ще помага на България за дигиталната трансформация

Министерският съвет одобри Меморандум за разбирателство между правителството и „Майкрософт България“

Microsoft ще помага на България за дигиталната трансформация

Снимка: Pixabay

2213 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Българското звено на американския технологичен гигант Microsoft ще помага на правителството ни в процеса по дигитализация и трансформация на икономиката. За тази цел Министерският съвет одобри днес Меморандум за разбирателство между правителството и „Майкрософт България“. През октомври миналата година такъв бе подписан и с Google.

В съобщение на МС се посочва, че меморандумът с Microsoft предвижда стратегическо сътрудничество в областта на дигитална трансформация, образованието и цифровата грамотност, повишаване на квалификацията и преквалификация на кадрите за устойчиво бъдеще, сътрудничество за насърчаване и внедряване на модерни технологии като изкуствен интелект и машинно обучение.

Всичко това е „предпоставка за икономически и технологичен растеж“, пише в мотивите, без да се посочва в какво точно се изразява стратегическото сътрудничество. Пример за такова обаче може да се даде с платформата Microsoft Teams, която още през март миналата година бе една от одобрените и препоръчани от Министерството на образованието за използване в процеса на дистанционно обучени по време на пандемията от COVID-19. От компанията в България пък организираха уебинари за учителите, за да им помогнат да усвоят по-бързо възможностите на инструмента.

В съобщението на МС се изтъква още, че: 

Всички тези приоритети изцяло кореспондират с целите на държавата относно дигиталната трансформация на икономиката за периода 2021 - 2025 г.“

Правителството също така обяви, че ще проучва условията за изграждане на облачен регион за публични дигитални услуги. Министерският съвет възложи със свое решение на „Информационно обслужване“ АД да предприеме проучване на техническите условия и възможности за изграждане на нов облачен регион за публични дигитални услуги. Дружеството ще разгледа в детайл и условията за използване на публични облачни услуги паралелно с развиването на Държавния частен облак, след което ще докладва резултатите от проучването си на Министерския съвет.

Коментари: 0