Министърът на туризма поиска приоритетно ваксиниране за заетите в бранша

Държавата се активизира да привлича полски туристи

Министърът на туризма поиска приоритетно ваксиниране за заетите в бранша

Снимка: Красимир Свраков

1988 ~ 1 мин. четене

Министърът на туризма Марияна Николова е изпратила писмо до Министерството на здравеопазването с настояване работещите в сектор туризъм да бъдат ваксинирани приоритетно. Това обяви тя по радио К2, след като в края на януари подобно искане отправи Националният борд по туризъм.

Относно предстоящия летен сезон вицепремиерът съобщи, че в следващите дни предстои заседание на Консултативния съвет, на което ще бъдат коментирани необходимите мерки и стъпки за подготовката му. 

Николова обяви още, че след 30-годишно прекъсване България пак ще отвори свое туристическо представителство в Полша. Тя подчерта, че това е „много важно, тъй като имаме амбицията да привлечем отново у нас полските туристи“. Техният брой у нас през миналата година, в период на пандемия, е надхвърлил 85 хиляди, информира министърът.

Българското представителство в Полша ще отговаря и за страните Латвия и Литва, посочи още Николова. „Всички тези държави са огромен пазар и ние трябва да се постараем отново да поставим страната ни във фокуса на техния интерес“, коментира тя.

Вицепремиерът обясни, че полският пазар може да бележи устойчив ръст за българския туризъм. Според данните, които Николова изложи, през 2018 г. 314 хил. поляци са почивали у нас, а през 2019 г. – близо 308 хил. Ръстът им спрямо 4 години по-рано е 94%.

С тези данни Полша се нарежда на 3 място сред пазарите, които таргетираме“, обяви Николова.

Подкрепи Economic.bg