2 млн. туристи не посетиха Париж тази година

Правителството отпуска 43 млрд. евро за да подпомогне сектора

2 млн. туристи не посетиха Париж тази година
Автор: Александра Сотирова

Париж продължава да губи позиции в туристическия сектор въпреки големия си запас от популярност. Само това продължава да пази Франция от туристическа катастрофа, но повечето сегменти на индустрията са сериозно засегнати от отлива на посетители. Туристическият сектор е един от основните на френската икономика и представлява около 9% от БВП на страната.

Най-засегнат от липсата на туристи в страната е Париж, туристическият поток в романтичния френски град е намалял с 2 млн. души за една година. Заниженият брой посетители на първо място е свързан със серията терористични атаки в града през ноември 2015 г. и януари 2016 г. Посещаемостта в столицата намалява най-вече при японските туристи с почти 40%, китайците с 23% и германците с 11%. Интересът към един от най-популярните френски музей „Лувърва” също отчита спад от 20%. По думите на ръководителя на регионалния комитет по туризъм Фредерик Валет до края на годината загубите от предполагаемите доходи в индустрията са около 1 млрд. евро, а до края на година ще достигнат 1.5 млрд. евро.

По тази причина френските власти възнамеряват да приемат нови мерки за подобряване на ситуацията в сектора на туризма. Франция планира да въведе повече полицейски звена и камери за наблюдение, за да успокои азиатските туристи и да предотврати грабежи и въоръжени нападения. Премиерът на Франция Мануел Валс ще свика правителствена комисия по туризъм в понеделник и ще предостави около 43 млн. евро ($ 48 млн.), за да финансира засилването на сигурността в страната и да направи по-широка рекламна кампания.

Франция е най-популярната страна за туристи в света с почти 85 млн. посетители през миналата година, а в сектора работят около 2 млн. души.

Коментари: 0