26 млрд. евро са напуснали гръцките банки за 3 месеца

Само вчера са изтеглени около 400 млн. евро

26 млрд. евро са напуснали гръцките банки за 3 месеца
188 ~ 2 мин. четене
Над 26 млрд. евро са напуснали гръцките банки само за 3 месеца. В същото време банковите акции са загубили повече от 8% от стойността си, а отливът на депозити е далеч по-голям от предходните дни.

Според представители на кредитния сектор само вчера са били изтеглени 350 до 400 млн. евро в депозити, което е с около 5 пъти повече от средното за предходните дни. Те добавят още, че вчера са били изтеглени най-много пари от 20 февруари насам, когато бе постигнато споразумение с еврогрупата.

Това стана след като във вторник нейният ръководител Йерун Дейселблум отбеляза възможността от налагане на контрол върху капитала в Гърция. В добавка към това все още продължават серията изяви от гръцки и европейски представители, които допълнително влошиха климата между двете държави.

В този контекст банките се притесняват от нова вълна на тегления на пари, кредитната система е на ръба, а Европейската централна банка снабдява ликвидността само "капка по капка", коментират анализатори.

Управителният съвет на ЕЦБ днес се очаква да поднови финансирането на гръцките кредитори чрез механизма за помощ за спешна ликвидност (ЕЛА) на Централната банка на Гърция, което вероятно би увеличило лимита за финансиране, който сега възлиза на 69,4 млрд. евро. Увеличението обаче ще бъде малко, също какъвто беше случаят на последните няколко срещи на управителния съвет на ЕЦБ, т.е. само за покриване на необходимите финансови нужди.

Депозитите и кредитната система преживяха голям удар през последните няколко месеца заради политическата и икономическа несигурност, както и поради липсата на какъвто и да е да е било напредък към намирането на решение на проблемите между Гърция и нейните кредитори. Банките смятат, че депозитите на населението и фирмите са намалели с около 26 млрд. евро от края на ноември и днес възлизат на не повече от 138 млрд. евро.
Коментари: 0