САЩ са загубили поне $11 млрд. от затварянето на правителството

След обобщаване на всички окончателни данни сумата може да се окаже много по-голяма

САЩ са загубили поне $11 млрд. от затварянето на правителството

Снимка: БТА

Загубата на САЩ от петседмичното частично затваряне на правителството е около 11 млрд. долара. Това показва предварителната оценка, направена от бюджетната комисия към американския Конгрес, предават световните медии.

Според политици и от двата края на политически спектър обаче сумата е дори по-висока. Това признава и самата конгресна комисия, която обяснява, че засега не може да представи пълна картина на загубите от затварянето на правителството. Според нея предварителната оценка „не включва други, по-индиректни отрицателни ефекти от затварянето на правителството, които са по-трудни за количествено определяне, но вероятно стават по-значими”.

Част от причините да не може да се има пълна представа за загубите на САЩ от правителственото затваряне е фактът, че важни агенции за събиране на информация бяха сред затворените институции. Така експертите дори и сега остават без данни от ключово значение.

Американското правителство бе затворено частично от президента Доналд Тръмп на 22 декември 2018 г. Причина стана обещаната от него стена по границата с Мексико и конкретно отказът на Конгреса да одобри 5 млрд. долара в новия държавен бюджет за строежа на съоръжението.
Коментари: 0