Москва удължава контрасанкциите срещу Европа с година

Бивш финансов министър на Москва прогнозира забавяне на икономиката на страната си с 0.5% на година

Москва удължава контрасанкциите срещу Европа с година

Руският министър-председател Дмитрий Медведев заяви, че в отговор на удължените антируски санкции от страна на Европейския съюз Москва ще удължи до края на 2018 г. контрамерките.

„В тази ситуация ние, естествено, ще реагираме адекватно. Вчера обсъдихме с президента (Владимир Путин – б.р.) този въпрос. Правителството ще внесе предложение, за да удължи действието на ответните мерки с още една година до 31 декември 2018 г.”, заяви Медведев, цитиран от агенция „Интерфакс”.

Премиерът на Русия обясни, че страната му е принудена да предприеме такава стъпка, за да защити националните си интереси и за да поддържа аграрния си сектор: „Фермерите неведнъж ни молиха за удължаване на тези мерки и за това да опишем перспективата как те ще работят в близко бъдеще”. Същевременно Медведев коментира, че „режимът на взаимни икономически ограничения няма перспективи”.

В сряда Европейският съвет завърши започната на 26 юни писмена процедура, в резултат на която потвърди удължаването с шест месеца на санкциите от икономически характер по отношение на Русия. Санкциите бяха въведени срещу Москва заради ситуацията в Украйна.

Бившият руски министър на финансите Алексей Кудрин по-рано на Петербургския международен икономически форум заяви, че в близките години санкциите на ЕС срещу ще влияят на руската икономика, забавяйки нейния ръст с около 0.5% на година.

Коментари: 0