Москва въвежда дигитални пропуски за придвижване в града

Всеки може да получи цифров пропуск, а в списъка с причини за пътуване има 3 варианта

Москва въвежда дигитални пропуски за придвижване в града

Снимка: БТА

636 ~ 2 мин. четене

Москва въвежда електронни пропуски за гражданите, които се придвижват из града и в областта, съобщават руски медии.

Кметът на Москва Сергей Собянин подписа указ, според който се въвеждат специални цифрови пропуски за пътувания в Москва и Московска област с личен и обществен транспорт. Издаването им започна от днес, а от сряда, 15 април, тяхната наличност при пътуване ще бъде задължителна, пише "Комерсант".

Всеки може да получи цифров пропуск, а в списъка с причини за пътуване има 3 варианта – пътуване за работа, с медицински цели и други лични цели (до магазина, до отдалечена къща, до гарата и т.н.).

Пропускът се издава в електронен вид и представлява специален код, състоящ се от цифри и букви, като първите 4 знака указват датата на изтичане на пропуска, а останалите 12 знака позволяват да се идентифицира неговия собственик и целта на пътуването. QR кодът на пропуска осигурява бърза проверка на информацията от служители на регулаторните органи.

Пропускът се издава интернет или с SMS, като има и телефон за консултации.

Така от сряда гражданите на Москва ще са длъжни да представят паспорт и цифров пропуск (показват разпечатка или през смартфона) по искане на служители, които контролират движението на града.

Според Сергей Собянин съхранението и обработката на лични данни, събрани за издаване на цифрови пропуски, ще се извършват в съответствие със законодателството за личните данни.

Общият брой на заразените в страната вече е над 18 300. Близо две трети от тези случаи, около 11 500, са в столицата Москва, чиито власти тази седмица затегнаха карантинните мерки. Над 140 000 други хора в цяла Русия са под медицинско наблюдение заради съмнения, че може да са се заразили с новия вирус.

Подкрепи Economic.bg