Музеи в цялата страна отварят за Европейската нощ на музеите

За поредна година български галерии и музеи ще отворят врати безплатно до полунощ

Музеи в цялата страна отварят за Европейската нощ на музеите
324 ~ 2 мин. четене

Тази вечер ще се проведе Европейската нощ на музеите. Редица галерии и музеи в страната за пореден път ще отворят врати за всички посетители, желаещи да разгледат експозициите им.

Инициативата ще се проведе за 11-и път у нас. В София ще се включат повече от 50 галерии и музея, като входът ще бъде свободен. По-голямата част от институциите ще работят от 23:00 до 24:00 часа.

Националният исторически музей (НИМ) ще работи от 18:00 до 24:00 часа, а посетителите му ще могат да разгледат безплатно експозициите на музея. Националният археологически музей ще бъде отворен за посетители от 18:00 до 23:00 ч.

Националният археологически музей ще отвори врати за посетители от 14:00 до 1:00 часа на 17 май, като входът ще бъде свободен. Специалисти от музея ще правят на желаещите оценка на телесния състав. Планирана е и разходка с беседа из музея, танци и филми.

Военноисторическият музей е подготвил програма, която включва карта на родовата памет, където всеки може да отбележи важно място за рода си, концерт на представителния ансамбъл на Въоръжените сили на страната и лятно кино, където ще се прожектира „По стъпките на родовата памет“ от 21:30 ч. Музеят ще работи от 18:00 до 24:00 ч.

Музеят за история на София е подготвил концерти пред сградата на институцията, представяне на сборник, светлинно шоу и спектакъл. Входът ще бъде свободен.

Етнографският музей към БАН ще бъде отворен от 18:00 до 23:00 ч. Програмата включва концерти, демонстрация на тъкане на чипровски килими и прожекция на фотографии и етнографски филми.

Музеят за съвременно изкуство ще покаже изложба „Съвременна живопис“, в която са включени избрани творби от колекцията на Национален музеен комплекс – София. В нощта на музеите на фасадата на музея ще бъдат прожектирани и авторски късометражни филми от поредицата „Щрих и стих“.

Свободен вход ще има и в Княжевския дворец, Криптата на Храм-паметника Александър Невски, Музеят на социалистическото изкуство, Арт-къща музей на куклите и други.


Цялата програма можете на намерите ТУК

Подкрепи Economic.bg