МВФ одобри $1 млрд. за Украйна

Това ще позволи на ЕС и САЩ да помогнат с още близо 2 млрд. долара

МВФ одобри $1 млрд. за Украйна
Международният валутен фонд (МВФ) е одобрил транш на стойност 1 млрд. долара за Украйна, въпреки възраженията на Русия, пише Bloomberg. Сумата е част от общата спасителна програма на стойност 17.5 млрд. долара. Отпускането на парите, след едногодишно забавяне, позволява да се отпусне финансова помощ от САЩ и Европейския съюз.

По време на срещата на Борда на директорите на МВФ в сряда е решено общата сума на помощта (17.5 млрд. долара) да не бъде отпусната в пълен размер, тъй като Украйна не е изпълнила някои от поставените условия. Правителството не е успяло да изпълни изискавнията за размер на нетните международни валутни резерви и нивото на просрочените външни задължения.

По повод одобрението на МВФ украинският президент Петро Порошенко излезе с официално становище, в което посочва, че това ще отключи клауза, според която САЩ се ангажират с помощ на стойност 1 млрд. долара, а ЕС – с 600 млн. евро.

Украйна има остра нужда от външно финансиране заради неспиращия конфликт с Русия и военната операция в Източна Украйна. Освен това правителството не може да се справи с обещаните реформи, особено с тези, които трябва да върнат инвеститорското доверие в страната.

Коментари: 0