Тръмп заплашва американската икономика

Колкото повече обещани политики бъдат приложени, толкова по-тежко ще е положението

Тръмп заплашва американската икономика
Икономиката на САЩ може да загуби 5% от потенциалния си растеж, ако кандидатът на републиканците за президент Донад Тръмп спечели изборите и приложи всички заявени досега политики. Това показва анализ на експерти от Ofxord Economics, цитиран от CNBC. Това е най-тежкият сценарий, който може и да не се сбъдне, ако Тръмп изпълни само част от обещанията си.

„Към края на петгодишната прогноза БВП на САЩ ще спадне до ниво с около 5% по-ниско от изходното. А очакваното възстановяване на глобалния растеж е значително подкопано“, пише в докладът.
Най-прякото влияние ще окаже търговската политика спрямо Китай и Мексико. Тръмп говори за налагане на високи мита върху стоките, внасяни от тези две държави. А това може да предизвика вторични ефекти върху други страни, се казва в доклада.

Ако американските компании и потребители се пренасочат от по-скъпия мексикански и китайски внос след налагането на мита, някои други развиващи се икономики може първоначално да спечелят от това“, казват икономистите. След това може да пострадат, ако САЩ отговорят с повишаване на мита върху повече икономики от развиващите се пазари. Американските износители вероятно също ще пострадат, след като засегнатите развиващи се икономики предприемат ответни мерки.

Търговските политики ще засегнат негативно и американските компании и служители, отбелязва докладът, позовавайки се на оценки от 2011 г. на Федералния резерв в Сан Франциско, според които американските услуги допринасят за над половината от всеки долар, похарчен за произведени в Китай стоки.
Коментари: 0