МВФ: Ръстът на икономиката тази годината ще е най-ниският от 10 години

Според най-новата прогноза на институцията в Европа и САЩ вече се наблюдава отслабване и при традиционно силния сектор на услугите

МВФ: Ръстът на икономиката тази годината ще е най-ниският от 10 години
Търговската война между САЩ и Китай ще забави световния икономически растеж през 2019 г. до най-ниското му равнище от финансовата криза през 2008 г. насам. Това гласи представената днес прогноза на Международния валутен фонд (МВФ), пише Reuters. Докладът гласи още, че очакванията може да се влошат значително, ако търговските спорове останат нерешени.

Според актуалната прогноза на МВФ ръстът на световния брутен вътрешен продукт (БВП) през тази година ще е с 3%, което е по-ниско от юлската прогноза за 3.2% растеж. До голяма степен понижението на прогнозата е заради все по-големите рискове за негативни последици от търговските спорове по света.

Новата прогноза създава мрачен фон преди годишните срещи на МВФ и Световната банка, които ще бъдат проведени тази седмица във Вашингтон. Там новият директор на МВФ Кристалира Георгиева ще се изправи пред редица наследени проблеми – от застоя в търговията до политическите противопоставяния в някои развиващи се страни, които се затрудняват заради наложените им от Фонда програми за икономии.

Новият доклад на МВФ описва подробно икономическите трудности, причинени от митата на САЩ и Китай, включително преките разходи, пазарни трусове, намалените инвестиции и понижена производителност заради прекъсванията във веригите за доставки.

Според фонда до 2020 г. обявените мита биха понижили световния БВП с 0.8%. Миналата седмица Георгиева каза, че това означава загуба на 700 млрд. долара или все едно икономиката на Швейцария да изчезне.

„Слабостта в растежа се обуславя от едно рязко влошаване в производствената дейност и световната търговия, като по-високите мита и продължителната несигурност около търговската война пречат на инвестициите и търсенето на капиталови стоки“, коментира главният икономист на МВФ Джита Гопинат.

По думите ѝ секторът на услугите все още е силен в големи части от света, но има някои знаци, че той се забавя в САЩ и Европа.
Коментари: 0