Най-големият турски порт ще си партнира с Пристанище „Бургас“

Инвестицията е в размер на 450 млн. долара

Най-големият турски порт ще си партнира с Пристанище „Бургас“

Снимка: Kmeta.bg

340 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Най-голямото турско пристанище – това в Текирдаг, ще търси за партньор пристанището в Бургас. Портът в южната ни съседка е сред трите най-мащабни в Европа, а сега там се изгражда и огромен товаро-разтоварен терминал. През него ще минава целият поток - едни от най-големите кораби в света. Заради стратегическото си място, северният бряг на Мраморно море, пристанището ще представлява разпределителен център между Европа, цяла Азия и Близкия Изток, предаде Kmeta.bg.

Инвестицията е в размер на 450 млн. долара, а капацитетът на пристанището е 2,5 млн. контейнера. Обектът е огромен, затова ще бъде реализиран в две фази. Сега приключваме първия етап, а през 2017 г. ще завършим и втория. При нас могат да акостират едни от най-големите товарни кораби в света”, коментира Угур Тосунер, отговарящ за маркетинга на порта.

По думите му работата на пристанището ще окаже влияние и върху икономиката на България, тъй като вече се обсъждат съвместни дейности с Порт Бургас. „Бургаското пристанище е една от вратите на Европа. То работи добре и ще продължава да се натоварва, затова смятаме, че част от товарите, които пристигат тук, могат да бъдат пренасочвани към нас, за да не се натрупват необработени товари в Бургас. Бъдещата съвместна дейност, която двете пристанища предстои да изпълняват, ще бъде много полезна и за икономиката и на България”, коментира още Угур Тосунер.

Той беше един от участниците в Международния инвестиционен форум „Новата икономика на България – среща на Запада с Изтока“, който се провежда днес и утре в Бургас.

Подкрепи Economic.bg