Най-подходящите страни за живот след пенсиониране

Пенсионирането в чужбина е тенденция, която няма да свърши скоро

Най-подходящите страни за живот след пенсиониране

Животът в друга държава след пенсионирането е изключително популярна тенденция, особено в Съединените щати. Повече от половин милион американци са пенсионирани в други държави, като причина за това са недостатъчно спестявания и увеличаването на цените. През 2017 г. е проведено проучване сред 24 страни, базирано на следните 10 фактора: купуване и отдаване под наем на имот, бонуси и отстъпки, визи и гражданство, цена на живот, адаптиране, забавление, здравеопазване, лайфстайл, инфраструктура и климат.  Ето 10 от най-добрите страни за пенсиониране.

1. Мексико

Страната е предпочитана заради по-топлия климат и близостта си до Щатите. Цените на наеми са сравнително ниски, което подпомага и спестяванията. За гражданство се чака около 5 години, в които трябва да сте живели в страната, но това понякога може да се сведе и до 2 години.  

2. Панама

ените в страната за пенсионери са изключително ниски, като тук влизат 30% намаление от цената за градския транспорт, както и 25% намаление от цената на самолетните билети . Над 25 000 американци са избрали Панама като страна, в която да се пенсионират. Също така там има и много чужденци, което улеснява адаптирането.

3. Еквадор

Заради разположението си до Екватора, времето в Еквадор е стабилно през по-голямата част от годината,  а за разнообразие държавата предлага и високи върхове. Най-западният град е Салинас, в който има екзотични пазари и много ресторанти. Здравеопазването е изключително достъпно, като в града има няколко клиники.

4. Коста Рика

Тази страна е популярна туристическа дестинация, особено сред американци, но голяма част от тях я избират и като държавата, в която да останат, след като се пенсионират. На разположение са много крайбрежни градове, дъждовни гори, вулкани и приятелски настроени местни жители. Коста Рика е и една от най-безопасните страни в Латинска Америка.

5. Колумбия

Страната се намира само на 3 часа от Флорида, което я прави изключително достъпна и предпочитана за пенсиониране.

6. Малайзия

Това е единствената азиатска държава в този списък, но тя предлага достъпни цени за живот, висококачествена храна и мултикултурна среда. Малайзия е изборът и на много австралийци и британци.

7. Испания

Страната се издигна в списъка с две позиции от миналата година, а веднъж в Европа, пътуването на континента не е особено скъпо. Испания разполага с добра инфраструктура, достъпно здравеопазване, както и многобройни възможности за развлечение.

8. Никарагуа

За американците, които на могат да си позволят да останат в страната си, Никарагуа предлага много възможности, сред които ниски цени, невероятни плажове и близост до Съединените щати, както и постоянно модернизиране.

9. Португалия

Страната предлага комфортен стандарт на живот и близо 3000 американци считат Португалия за свой дом.

10. Малта

Здравеопазването в Малта е евтино, но отлично, а жителите се наслаждават на над 300 дни чудесно слънчево време. Също така и адаптацията е лесна, защото английският език е един от официалните езици в Малта. 

Коментари: 0