Най-старите земни организми могат да оцелеят на Марс

Те не се нуждаят от кислород и органични вещества

Най-старите земни организми могат да оцелеят на Марс

Марс е известен с неблагоприятните си условия, но най-старите и най-прости организми на Земята са в състояние да оцелеят на Червената планета, съобщава сайтът „Nature world news”, позовавайки се на резултатите от американско изследване, предаде БТА.

Неговите автори от университета на Арканзас са установили, че произвеждащите метан метаногени – едни от най-простите и стари организми на нашата планета, са способни да оцелеят във враждебна среда, подобна на марсианската.

Метаногените обитават блата и мочурища, мъртва и разлагаща се материя, и се срещат в стомасите на добитък, други тревопасни животни и термити. 

Въпросните организми не се нуждаят от кислород или органични вещества, за да оцеляват, за разлика от други много по-сложни форми на живот. Метаногените не фотосинтезират, което ги прави идеални кандидати за оцеляване във враждебна среда, като например тази под повърхността на Марс. 

За целите на настоящото проучване специалистите са направили симулация в лабораторни условия на подпочвени води на Червената планета. Изследователите са установили, че 4 вида метаногени са в състояние да оцелеят в подобна среда с ниско налягане.

Предишно проучване на същия екип е показало, че 2 вида метаногени могат да преживеят марсианския цикъл на замръзване и топене, предаде Нова телевизия.

Изследването на метаногените показва, че е приемливо да се смята, че условията на Марс са подходящи за поддържане на прости форми на живот.

Коментари: 0