Най-важното е да се комбинират стабилността и реформите

Държавата и бизнес трябва да си сътрудничат в сферата на образованието

Най-важното е да се комбинират стабилността и реформите
Автор: Илия Лазаров

„Най-тежкото и важното предизвикателство е да се комбинира стабилността с реформите. Те са еднакво важни.” Това заяви премиерът Томислав Дончев по време на дискусия от кампанията „ДА! На българската икономика”.

Събитието се проведе в хотел „Маринела”, в него взеха участие политици, представители на бизнеса, държавната администрация, дипломати и медии, предаде репортер на Economic.bg.

„Най-важната задача е 2016 г. да бъде интензивна по отношение на еврофондовете. Стартираме усвояването им година по-рано в сравнение с предишния програмен период. Надяваме се предстоящата година да бъде толкова интензивна в усвояването им, колкото беше и предишната”, обясни Дончев.

Нужно е да обърнем необходимото внимание на образованието, вкл. и в правенето на реформи в него. Необходимо е да наблегнем на дуалното обучение. Но то няма как да се случи без подкрепата на бизнеса, добави той.

Дончев не пропусна ролята на малките и средни предприятия (МСП).  „Убеден съм, че трябва да има увеличаване на капиталовите разходи. Малко над 100 млн. евро е участието ни в „Инициативата за малки и средни предприятия” 2014-2020, а парите ще бъде готови в рамките на 2016 г.”

Вицепремиерът апелира за насърчаване на вътрешното потребление. Според него много от секторите работят под потенциала си, трябва да търсят и нови пазари. „Един от добрите сценарии е развитието на слабо развитите части на страната, което няма как да се случи без транспортна инфраструктура”, обясни той. 

Дончев изтъкна, че има нужда в промяна на събирането на местните данъци и такси, но е нужна парламентарна подкрепа, която трудно се осигурява. Според него голямото предизвикателство пред местните бюджети е в сферата на замърсяванията.

Коментари: 0