Най-влиятелното туристическо сдружение идва в България

ASTA ще проведе едно от своите традиционни събития у нас

Най-влиятелното туристическо сдружение идва в България
236 ~ 2 мин. четене

Американската асоциация на туристическите агенции (ASTA) планира да проведе едно от своите традиционни събития в България. Това стана ясно на среща на министъра на туризма Николина Ангелкова с президента и главен изпълнителен директор на организацията Зейн Кърби във Вашингтон. ASTA е най-влиятелното сдружение на американската туристическата индустрия (с 10 хил. члена от 140 държави), а ежегодните й изяви като „ASTA Destination Expo“ и „Showcase Destination“ са изключително посещавани и популярни. Това съобщиха от Министерство на туризма.

Още през 2017 г. България може да посрещне едно от изданията на „Showcase Destination”, за което у нас ще пристигнат близо 200 представители на водещи американски туроператори, подчерта Зейн Кърби. Целта на традиционното за сдружението събитие, е да рекламира извън границите на САЩ възможностите за туризъм в Америка като акцентира и върху туристическите предимства на държавата-домакин и региона. Събитието ще се превърне и в повод за установяване на бизнес контакти и обмяна на ноу-хау между водещи български и американски туроператори. 

По-рано през деня министър Ангелкова обсъди възможностите за обмяна на опит и добри практики между двете държави със заместник-подсекретаря по международна търговия в Департамента по търговия на САЩ Кенет Хаят в столицата Вашингтон. Основна тема на разговора беше Brand USA и концепцията на САЩ за промотиране на страната като туристическа дестинация чрез публично частно партньорство с туристическия бизнес.

Министър Ангелкова подчерта, че страната ни може да почерпи опит и след последващ анализ да приложи част от практиките и в България. Американският й колега се ангажира да предостави подробна информация, а САЩ да ни подпомогнат с експертиза за разработване на работещи модели. Двамата се обединиха около мнението, че за успешното прилагане на модела за публично частно партньорство е важно браншът да е консолидиран, за да има държавата ясен партньор. „Ние работим усилено за обединяването на брашна, което ще помогне да се създаде устойчива платформа за подобен тип партньорства“, обясни министър Ангелкова.

Тя запозна американския си колега и с други важни проекти в областта на туризма, като разработването на Единната система за туристическа информация, която ще свързва по защитени канали в реално време хотелските резервационни системи и компетентните институции, което ще бъде и крачка в борбата срещу сивата икономика.

Коментари: 0