Наследниците на Келнер отново ще опитат да създадат банков лидер в Чехия

Това бе последният проект на милиардера приживе

Наследниците на Келнер отново ще опитат да създадат банков лидер в Чехия

Снимка: БТА

1140 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Петр Келнер

Наследниците на Петр Келнер, чийто холдинг PPF притежава в България Теленор и bTV Media Group, отново ще се опитат да създадат банков лидер в Чехия. Това бе последният проект на милиардера приживе, преди да загине в катастрофа с хеликоптер в края на март. Идеята за придобиването на чешката банка Moneta Money Bank не пожъна успех, но сега PPF вероятно ще промени последното си предложение. Това стана ясно от думите на главния изпълнителен директор на Moneta Томас Спърни, цитиран от Bloomberg.

Ако бъде завършено, сливането на банката на PPF – AirBank, ще даде на Moneta необходимия мащаб, за да стане по-печеливша и да засили мястото си на все по-конкурентния пазар, допълни Спърни.

Преди да загине Келнер предложи да продаде Air Bank на Moneta в сложна сделка, която ще даде на PPF контрол върху обединеното предприятие. На общото събрание през юни Moneta подкрепи придобиването, но отхвърли плана да се плати предимно с нови акции. Така на практика сделката се провали.

От холдинга на Келнер отказват да коментират дали е имало разговори между ръководството на Moneta и PPF след извънредното общо събрание на 22 юни.

PPF иска да създаде една от най-големите банки на дребно в Чехия, която да може по-добре да се конкурира на пазар, доминиран от международни играчи, като KBC Group и Societe Generale. Във времето инвестиционната група е придобила 30% дял в Moneta, което я прави най-големият ѝ акционер. Това ниво на ангажираност предизвика спекулации, че PPF няма да се оттегли от сделката.

Първоначално фондът оцени Moneta на 80 крони на акция – цена, която някои акционери намериха за твърде ниска. Очакванията за подобряване на условията доведоха до поскъпване на банката, чиито книжа сега се търгуват около 86 крони.

Активистът инвеститор Petrus Advisers Ltd., вторият по големина собственик на Moneta и най-силният противник на предишното предложение, заяви след общото събрание, че банката е „суперстратегически актив“ и PPF трябва да предложи поне 90 крони на акция за нея.

Подкрепи Economic.bg