Туристическият сектор очаква преждевременен край на летния сезон

Туроператори, хотелиери и ресторантьори изразяват несъгласие с новите правила за влизане в страната и предупреждават за предстоящи фалити

Туристическият сектор очаква преждевременен край на летния сезон

Снимка: Красимир Свраков

14220 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Туристическият бранш е недоволен от заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров, с която се определят нови правила за влизане в страната. Бизнесът се опасява от ново затваряне и предстоящи фалити заради по-ранния край на летния сезон. Според заповедта чуждестранните туристи от рисковите страни не могат да влизат на територията на страната.

Здравното министерство промени условията единствено за туристите от Нидерландия. Те влизат с отрицателен PCR тест. В „червената“ зона останаха страни като Великобритания, Испания, Малта, Кипър, Андора, Грузия и др. 

В интервю за economic.bg седмица преди заповедта да влезе в действие и нови страни да попаднат в рисковата зона, председателят на УС на „Обединение Бъдеще за туризма“ (СТТА ОБТ) Павлина Илиева изказа опасения, че краят на летния сезон е близо, именно заради постоянното попадане на различни страни в „червена“ рискова зона и заради предстоящата нова вълна на коронавирус. По този начин достъпът на чуждестранни туристи в България се възпрепятства, а туристическият сектор изпитва големи затруднения заради пандемията.

„Сезонът за туризма приключи на 29 юли, когато влезе в сила последната заповед на здравния министър Стойчо Кацаров, издадена предишната вечер. Вървим към сигурен фалит, а министерствата на здравеопазването, на туризма и на икономиката са като орел, рак и щука. Липсва предвидимост и съгласуваност в действията им, за които непрекъснато настояваме. Заради честата смяна на правилата, въвеждането на карантина от днес за утре и други рестрикции за пътуване губим доверието на клиентите", посочва в позиция сега Павлина Илиева.

Сдружението е изпратило писмо до министрите на здравеопазването Стойчо Кацаров и на туризма Стела Балтова с копие до главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, с което настояват заповедта да бъде преразгледана и редактирана. От сдружението считат, че обстановката налага всяка подобна заповед на министъра на здравеопазването да се съгласува с бранша.

Крайно време е за координирани и съгласувани със съсловието действия на трите министерства, призвани да осигурят нормална бизнес среда."

Ресторантьорският бранш е недоволен от COVID плана, който беше представен преди седмици от здравния министър и който предвижда ограничения при различни нива на новозаразени в страната. Председателят на Конфедерацията на българския туристически бизнес Ричард Алибегов предупреди, че браншът е готов да излезе на протест при ново затваряне в интервю за „Нова телевизия“.

„Както знаете, възразихме остро срещу така наречения COVID план за овладяване на кризата. Доста е сложно да накараме персонала да се ваксинира. Всички приказки, че отново ще се стигне до затваряне, водят до отлив на персонал. Хората масово напускат още от сега. Това би било четвърто затваряне. Не виждаме защо отново нашият бранш трябва да отнесе цялата здравна отговорност. Държавата не може да си свърши работата и три месеца не успя да мотивира обществото да се ваксинира”, коментира Алибегов.

Подкрепи Economic.bg