Не бива да поставяме на кантар свободите си за сметка на сигурността

Увеличаването на разходите за мигрантите не е на дневен ред в Евросъюза

Не бива да поставяме на кантар свободите си за сметка на сигурността

„Европа ще преосмисли политиките си и то особено що се отнася до малцинства и тяхната интеграция, но мисля, че не бива да поставяме на кантар свободите си за сметка на сигурността - винаги назад в историята, когато сме избирали между сигурността пред свободата, сме губили и двете“, заяви евродепутатът Андрей Новаков пред БНР.

Увеличаването на разходите за посрещане на мигрантите не е на дневен ред в Евросъюза, тъй като заделените средства са достатъчни, допълни той.

Идеята е не да се искат още нови средства от държавите-членки, а да се преразпределят съществуващите ресурси, без да се орязват вече налични програми или дейности, които са потвърдени,  подчерта евродепутатът и даде за пример бюджетния резерв на Европейския съюз, който беше мобилизиран за спешни случаи, като същевременно бяха преразпредели и средства и от два други раздела – бюджетът "Сигурност и гражданство" и "Глобална Европа".

Новаков поясни, че чрез доверителните фондове за Сирия и Африка  ЕС се бори с резултата от тероризма, но съюо така и с първопричината:

„Двата доверителни фонда за Сирия и Африка имат точно такава идея, като вече са акумулирани малко над 2 милиарда евро. Европейската комисия (ЕК) очаква от държавите-членки пожелание да внесат също някакви средства към този фонд, така че да се адресира по държавите, които генерират бежанци.“

Евродепутатът коментира и отражението на атентатите във Франция над Европа, което според него ще бъде много по-ниско за вбъдеще:

„Основното послание, след като се случи този атентат в Париж, беше следното: "Не ни е страх и ние няма да променим изначално живота си". Така че до месец-два, може би три или до края на годината, този първоначален шок ще отмине и вярвам, че няма да има драстична промяна на потока на туристи в една или друга държава в съюза. Разбира се, случилото се има негативен икономически ефект върху всяка от държавите и върху целия съюз, но не е в мащабите, в които можем да се тревожим, че ще окаже значително влияние.“

На въпроса необходимо ли е България да поиска допълнителни пари за справяне с бежанската вълна евродепутатът допълни:

И сега през 2015-2016 г. парите в Европейския съюз (ЕС) за справяне с тази вълна са над 10 милиарда. Така, че това е достатъчен ресурс, включително и за страните, които са изправени пред първичния миграционен натиск, да посрещнат нуждите си. Разбира се, този бюджет може да бъде коригиран, така че ако трябва да бъдат пренасочени пари отнякъде поради някаква необходимост за справяне с по-сериозни предизвикателства, това би могло да стане. И към момента България се справяше отлично и продължава да се справя с охраната на своите граници.

Коментари: 0