Няма срок за ремонта на новото софийско метро

Трасето между метростанциите „Хаджи Димитър“ и „Театрална“ бе пуснато през август 2020 г. и първият по-силен дъжд го разруши

Няма срок за ремонта на новото софийско метро

Снимка: Economic.bg/Архив

Не може да се даде конкретен срок кога ще бъде отстранена аварията между метростанциите „Хаджи Димитър“ и „Театрална“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на брифинг по повод дейностите по отстраняването на проблема в част от станциите по третата линия на метрото.

„За мен има много въпроси. Трябва да се получи отговор от първо лице. През тази седмица бяха направени допълнителни проби на материалите. За съжаление работата върви бавно, защото трябва много да се внимава. На този етап не може да се даде конкретен срок за въвеждане на експлоатация“, коментира Фандъкова

Припомняме, че на 19 януари се появи проблем с релсовия път между двете метростанции и влаковете бяха спрени. От тогава транспортът по въпросното направление се извършва с автобуси. До момента не се знаеше и каква е точната причина за появилия се дефект на станциите, които официално бяха открити през август 2020 г.

По думите на изпълнителния директор на столичния „Метрополитен“ Стоян Братоев основната причина за проблема са проливните дъждове. „Причините са няколко. Основната е, че в този период на дъждове нивото на река Перловска се е повдигнало, цялата територия е била наводнена. Увеличил се е водният натиск и затова се е повдигнал релсовият път. Има още детайли, ще видим как ще подредим построяването. Като се подреди, ще бъде ясно какво ще бъде необходимото време за всеки от етапите. Трябва да се разчисти конструктивният бетон. Оказа се, че е изключително здрав. Първите проби вече излязоха и съответстват на проектните изисквания. В новия проект се залагат същите параметри на бетон“, обясни Братоев.

Проливните дъждове са един от основните проблеми на столичното метро, тъй като почти при всеки по-обилен дъжд в столицата ставаме свидетели на наводнени метростанции. Според Братоев обаче няколко капки не са проблем, тъй като метрото по цял свят се сблъсква с подобен проблем.

„Една стотинка общината няма да плати, защото участъкът си е в гаранция. Все още не може да се каже чия е вината. Строителите ще си изпълнят ангажимента да отстранят вредата. Още не можем да кажем каква неустойка ще им искаме“, каза още Стоян Братоев.

Кметът на София каза още, че от вчера е разпоредила увеличение на автобусите, които обслужват линията на метрото, за да може хората да нямат проблем с придвижването.

Коментари: 0