Евтиният петрол заплашва британската промишленост

Националната статистика представи тревожни за икономиката данни

Евтиният петрол заплашва британската промишленост

Британското производство е нараснало с повече от очакваното през ноември, но сериозния спад в добива на петрол застрашава общата промишлена продукция, като по този начин добавя нови признаци, потвърждаващи забавянето на икономиката на Великобритания през последното тримесечие на 2014г.

Службата за национална статистика на Великобритания(ONS) съобщи днес, че производствения цикъл се е повишил с 0.7% през месец ноември и с 2.7% на годишна база. Нарасналите стойности стават факт благодарение на високото производство на храни, напитки и тютюневи изделия. Другите сектори, които помагат за този ръст са производството на пластмасови изделия и автомобилостроенето.

Според проучване на The Wall Street Journal икономистите във Великобритания са очаквали ръст от 2.3%. Резкият спад в общото промишлено производство се дължи на сериозния спад в добива на петрол и пророден газ.

Официален източник от ONS твърди, че поддръжката на две големи области в Северно море е спряна и добива от там сериозно е намалял, въпреки че цената на петрол в световен мащаб все още не е довела до значителен спад на производството в Северно море.

Много анализатори все пак очакват добива на нефт в Обединеното кралство да стигне плашещо ниски стойности, в резултат на пренасищането на глобалните пазари.   

Данните дават признаци, че икономиката на Великобритания е загубила част от скорошното си темпо в края на 2014г. Евентуална загуба на инерцията тази година може да донесе проблеми за премиера Дейвид Камерън, който трябва да се бори на изборите през май, в които е вероятно икономическите показатели на неговото правителство да окажат сериозно влияние върху мнението на избирателите.

Днескашните статистически данни свидетелстват, че има дефицит в областта на търговията със стоки с останалата част на света. Освен това вносът се е свил до 8.8 млрд. паунда, в сравнение с 9.8 млрд. през месец октомври. Строителният сектор също е претърпял спад с цели 2%.

Коментари: 0