Няколко неща, които трябва да знаете за биткойн

Криптовалутата расте, водена от доверието на ключови инвеститори и финансови институции

Няколко неща, които трябва да знаете за биткойн

Снимка: Pexels

Биткойн бе обект на скептицизъм в продължение на години, но като че ли напоследък започна да преобръща мнението на инвеститорите. Доверието, което някои компании и финансови институции гласуваха на криптовалутата, изпратиха цената ѝ до рекордните 50 хил. долара.

Bitcoin

Преди седмица Tesla заяви, че скоро ще приема биткойн като средство за покупка на нейните превозни средства. Освен това разкри, че е инвестирала 1.5 млрд. долара от наличностите си в криптовалутата. Междувременно Uber и Mastercard също дадоха заявка, че планират да започнат да приемат биткойн, а най-старата американска банка – BNY Mellon –обяви, че е обособила звено за „цифрови активи“.

Оптимистите гледат на всички тези знаци като на повратен момент в развитието на биткойн. Ето какво човек трябва да знае за валутата.

Какво е биткойн?

Биткойн е криптовалута, създадена през 2009 г. от неизвестно лице, използващо псевдонима Сатоши Накамото. Трансакциите са анонимни и се извършват без брокери или посредници. Монетата е цифрова и няма физически еквивалент. Тя е децентрализиран инструмент и като такъв не се контролира от банка или правителство.

Преди няколко месеца PayPal обяви, че ще позволи на американските си клиенти да купуват, продават и съхраняват биткойни в нейните портфейли за дигитални плащания. А от началото на тази година и да пазаруват с криптовалута в огромната ѝ мрежа от около 26 млн. търговци.

Много хора гледат на биткойн и като на добра инвестиция. Това е повече от логично в дни като тези от миналата седмица, когато цената е във възход.

Как се купува биткойн?

Той е 100% цифров актив, който се котира на т.н. „борси за биткойни“. На тези пазари хората могат да купуват или да продават криптовалута, използвайки различни традиционни пари. Coinbase е водеща борса, заедно с Coinmama, CEX.IO и Gemini.

Как се съхранява биткойн?

Биткойнът се съхранява в цифров портфейл, който е или в облака, или на вашия компютър. Все едно да имате виртуална банкова сметка.

Какво общо има Илон Мъск с всичко това?

Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX неведнъж досега е давал тласък на биткойн, изстрелвайки цената му нагоре само с един туит. Малко преди да намеси компанията си за автомобили на пазара на криптовалути, той коментира, че „биткойн е на ръба на по-масово приемане от хората с конвенционални финанси“.

Безопасен ли е биткойн?

Криптовалутата е силно нестабилна и следователно много рискована. През януари например цената на биткойн се повиши до 42 000 долара, след което падна до 30 000, преди отново да скочи до 40 000 – всичко това в рамките на една седмица.

Има някои основни опасности около дигиталната валута: хакнат сървър, изтрит файл или забравена парола може да означава, че средствата са загубени завинаги, пише CNN.

Коментари: 0