Nokia и Lenovo сложиха край на патентната война

Двете компании постигнаха споразумение за кръстосано лицензиране, но финландците ще получат и балансиращо плащане

Nokia и Lenovo сложиха край на патентната война

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Финландската Nokia уреди многогодишна патентна борба с най-големия производител на компютри в света – китайската Lenovo Group. Двата гиганта са успели да разрешат всички висящи съдебни спорове във всички юрисдикции, съобщиха те в сряда. Условията на споразумението за кръстосано лицензиране остават поверителни, но според информацията Lenovo ще направи нетно балансиращо плащане на Nokia.

Говорител на Nokia отказа да разкрие финансовите подробности.

Финландската компания стартира съдебната битка срещу китайския си конкурент през 2019 г. заради предполагаемо нарушение на 20 патента за технология за видеокомпресия. Делата се простираха от САЩ през Бразилия и Индия до Германия.

Lenovo също съди Nokia в Калифорния, припомня Reuters.

Мюнхенски съд постанови през септември, че Lenovo е нарушил един от патентите на Nokia и разпореди изтегляне на продукти от търговската мрежа.

„Постигнатото глобално споразумение ще даде възможност за бъдещо сътрудничество между нашите компании в полза на клиентите по целия свят“, коментира Джон Мългрю, главен директор по интелектуална собственост на Lenovo.

Патентното портфолио на Nokia се състои от около 20 000 групи патенти, включително над 3 500 в областта на 5G технологиите.

Сделката с Lenovo идва, след като миналия месец Nokia сключи подобна такава със Samsung. Битката с корейския гигант бе за лицензиране на патенти, обхващащи иновациите му във видео стандартите.

Коментари: 0