Nokia сменя изпълнителния директор, за да съживи 5G бизнеса

Пека Лундмарк е бил вицепрезидент по мрежовия бизнес на финландската компания в годините на разцвета й

Nokia сменя изпълнителния директор, за да съживи 5G бизнеса

Снимка: Nokia

440 ~ 2 мин. четене
Nokia си избра за изпълнителен директор своя стар ръководен кадър Пека Лундмарк, който сега работи за енергийната група Fortum, за да даде нов тласък на усилията си да съживи своя не много успешен 5G бизнес, съобщава Ройтерс.

Лундмарк, който ще наследи Раджев Сури като изпълнителен директор на Nokia през септември, ще си партнира със Сари Балдауф, бъдещия председател на борда. Този ход обединява две фигури от ерата, когато финландската компания доминираше в бизнеса с мобилни телефони.

Балдауф и Лундмарк са работили в тясно сътрудничество през последните години, тъй като първият е председателствал борда на Fortum между 2011 и 2018 година.

Промяната в ръководството на Nokia идва в момент на несигурност за бъдещето на европейските доставчици на телекомуникационни услуги, като миналата седмица се появиха спекулации, че финландската група разглежда опции като продажба или обединение с по-печелившия шведски съперник Ericsson.

Китайската Huawei Technologies доминира на европейския пазар на далекосъобщителни съоръжения, но САЩ искат глобална забрана за Huawei да изгражда 5G мрежи поради опасения, че нейното оборудване може да се използва за шпиониране - твърдение, което групата категорично отхвърля.

По крайно необичаен начин главният прокурор на САЩ Уилям Бар заяви миналия месец, че Съединените щати и техните съюзници трябва да обмислят да вземат контролен пакет от Nokia или Ericsson, за да се противопоставят на господството на Huawei.

Но напускащият председател на Nokia Ристо Сийласмаа заяви на пресконференцията на Nokia днес, че компанията не планира да оценява стратегическите си възможности.

„Новият изпълнителен директор, след като поеме поста, ще направи обичайния преглед на нашата стратегия и след това може да предложи промени в борда. Но в момента не предприемаме подобни действия”, заяви Сийласмаа.

Лундмарк, главен изпълнителен директор във Fortum от 2015 г., заемаше ръководни длъжности в Nokia между 1990 и 2000 г., включително вицепрезидент по стратегия и развитие на бизнеса в Nokia Networks. До 1998 г. Nokia се превърна в най-големия производител на мобилни телефони в света, позиция, която поддържаше повече от десетилетие.

Назначението му ще го събере отново начело на компанията с Балдауф, друг ключов директор от този период, който ръководи мрежовия отдел на Nokia - сега основният бизнес на групата - между 1998 и 2005 г.
Коментари: 0