Нов закон във Франция заплашва сайтовете с глоби за милиони

Критиците алармират за ограничаване на свободата на словото и трудно изпълними изисквания

Нов закон във Франция заплашва сайтовете с глоби за милиони

Снимка: Pixabay

368 ~ 2 мин. четене
Социалните медии и онлайн сайтовете ще имат само един час да изтрият вредно съдържание от платформите си съгласно нов закон, приет от парламента на Франция, предава BBC. Критиците се опасяват, че правилата може да ограничат свободата на изразяване. 

Под вредно съдържание се разбират публикации, свързани с тероризъм и сексуално насилие над деца. 

Ако едночасовият срок не бъде спазен, може да последва солена глоба – до 4% от световните приходи на компанията. За някои от най-големите онлайн гиганти това би означавало милиарди долари. 

Новите правила важат за всички уебсайтове, независимо големи или малки. Опасения обаче има и по отношение на това, че големи интернет компании като Facebook и Google разполагат с ресурсите да премахват въпросното съдържание достатъчно бързо, за разлика от по-малките си конкуренти. 

Групата за интернет права La Quadrature du Net заяви, че изискването за сваляне на съдържание, което полицията счита за „тероризъм“ само за един час, е непрактично.

„Ако сайтът не цензурира съдържанието, например, защото съобщението (за него) се изпрати през уикенда или през нощта, полицията може да изиска сайтът да бъде блокиран навсякъде във Франция от доставчици на интернет услуги“, посочват те в изявление.

В него се изтъква, че правомощието за това кой да решава какво трябва да бъде отстранено не трябва да лежи на плещите на полицията, а на съдиите.

Новият закон на Франция отразява друг, предложен миналата година на ниво ЕС, който също предполагаше едночасов срок за премахване на вредно съдържание. Той обаче се оказа силно противоречив и засега е оставен настрана. Франция обаче реши да предприеми национални мерки. 

Съгласно новия френски закон, съдържанието, за което се счита, че е незаконно, но не е свързано с тероризъм или сексуално насилие над деца, ще трябва да бъде премахнато в рамките на 24 часа след получаване на известието. Това включва публикации, подстрекаващи към омраза, насилие, расизъм и сексуален тормоз.

Ако то не се премахне, може да се стигне до глоба до 1.25 милиона евро. 

Коментари: 0