Обещаваща технология за чиста енергия си проправя път на пазара

Мини-мрежите за слънчева енергия са сред малкото евтини перспективи за справяне с ограничения достъп до електричество

Обещаваща технология за чиста енергия си проправя път на пазара

Снимка: Pexels

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

През последното десетилетие броят на хората без достъп до електричество в световен мащаб е намалял драстично, но дори тази тенденция да се запази, светът няма да успее да изпълни целта за устойчиво развитие на ООН за универсалния достъп до електричество до 2030 г., пише Bloomberg в свой анализ.

През 2010 г. останалите извън електрическата мрежа са били 1.4 млрд. души. Техният брой е паднал до близо 900 млн. през 2018 г., а към момента вече са 600 млн., показват данни на ООН. Статистиката не е никак обещаваща защото все още много хора са без достъп до основни услуги. 

Всичко това може да се промени благодарение на новите технологии. Анализаторите хранят големи надежди по мини-мрежи за слънчева енергия. Пробивът в сектора би направил енергията широко разпространена, като така спомогне за изпълнението на целите на ООН за следващите 10 години.

Както името подсказва, мини-мрежите са малки версии на по-големите мрежи за електричество. Те засилено използват слънцето като енергиен източник с подкрепата на батерии или дизелови генератори. Цената на соларната енергия спада драстично и поради това мини-мрежите са много по-евтини от инсталирането на електропроводи за далечно разстояние от централна електрическа мрежа.

Към момента има близо 5500 мини мрежи в експлоатация в 12 страни в Африка и Азия, сочи докладът The State of the Global Mini-grids Market 2020, който бе публикуван от неправителствената организация Sustainable Energy for ALL и BloombergNEF по-рано през тази година. Авторите му посочват, че мини-мрежите могат да отговорят на нуждите на половината от хората, които все още нямат достъп до електричество в тези региони.

Универсалният достъп до електричество ще изисква разходи на стойност 128 млрд. долара, но светът вероятно ще вложи само 63 млрд. долара за мини-мрежи през следващото десетилетие, става ясно от доклада.

Пазарът на мини-мрежи тепърва се заражда, въпреки че е най-евтиният вариант за достъп до електричество в много региони“, пише в доклада.

The International Mini-Grids Partnership, в което участва Световната банка и други агенции за развитие от богати страни, одобри финансиране за проекти за 2 млрд. долара от 2012 г. насам, но отпусна само 13% от ресурса, тъй като много идеи бяха прекратени заради политическа несигурност.

Това не е изненада, тъй като държавите, където мини-мрежите ще са най-полезни като Индия, Уганда и Филипините, страдат от корупция, лоши политики, слабо прилагане на законите, тежка бюрокрация или комбинация от четирите. „За щастие, има и такива държави, които създават ясни рамки, чиято цел е да се разшири пазарът на мини-мрежи и привличат интереса на частния сектор“, се отбелязва в доклада.

Коментари: 0