Нови такси за студентите от ЕС във Великобритания след Брекзит

Европейските граждани ще трябва да заплащат по 818 паунда, ако не уредят статута си до края на годината

Нови такси за студентите от ЕС във Великобритания след Брекзит

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Студентите от Европейския съюз, обучаващи се в момента в британските университети, е възможно да бъдат натоварени с допълнителни такси от 818 паунда след 31 декември, когато Великобритания ще напусне окончателно единния пазар, предава CNBC. Те обаче ще станат дължими, само ако обучаващите се не уредят преди това статута си на Острова, което задължително трябва да се случи в рамките на следващите три седмици.

Брекзит

От януари 2021 г. свободното движение между двете страни ще бъде преустановено и това води след себе си тежки последствия. От другата година курсистите, които не са уредили статута си, ще трябва да кандидатстват за студентска виза, която струва 348 паунда. Също така ще трябва да заплатят здравна такса, ако искат да се обучават легално, а това пък ще им коства 470 британски лири, като сумата е за всяка година на обучението.

В резултат на това студените от ЕС, които са започнали своето обучение в британски институции, са призовани да уредят документите си още в идните дни, за да избегнат новите такси, които със сигурност ще важат за бъдещите студенти.

„Апелираме обучаващите се от Европейският съюз, записани в университети в Обединеното кралство, да се запознаят със схемата за заселване от ЕС на Острова и с новите правила за имиграция, особено ако в момента са в дистанционна форма на обучение от друга държава“, заявява служител на съюза.

През септември пък правителството на Великобритания представи нoвитe пpaвилa, пo ĸoитo cтyдeнтитe oт Eвpoпeйcĸия cъюз щe ĸaндидaтcтвaт зa визa cлeд ĸpaя нa пpexoдния пepиoд. Te ще ca бaзиpaни нa тoчĸoвa cиcтeмa и жeлaeщитe дa yчaт нa Ocтpoвa щe пoлyчaвaт тoвa пpaвo, caмo aĸo cъбepaт 70 тoчĸи.

Жeлaeщитe щe тpябвa дa дoĸaжaт, чe имaт пpeдлoжeниe oт oдoбpeнa oбpaзoвaтeлнa инcтитyция, гoвopят aнглийcĸи и ca в cъcтoяниe дa ce издъpжaт пo вpeмe нa oбyчeниeтo cи.

Коментари: 0