Новият председател на НС: Парламентът няма да е придатък на изпълнителната власт

Според Никола Минчев не е нужно да бъде създавана комисия по ревизия на старата власт, каквато имаше в предишното НС

Новият председател на НС: Парламентът няма да е придатък на изпълнителната власт

Снимка: БТА

3299 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

В първото си телевизионно интервю най-младият председател в историята на Народното събрание Никола Минчев даде заявка, че парламентът няма да гласува формално взети решения на изпълнителната власт.

Недопустимо е парламентът да бъде придатък на изпълнителната власт и да се гласуват формално взети решения. Ще бъдем истинска парламентарна република“, заяви Минчев в интервю за bTV.

Според него засега не се налага кардинална промяна в правилника на Народното събрание, но е възможно да има известни корекции. Ще се помисли дали депутатите да излязат в традиционната Коледна ваканция и дали всеки един от тях трябва да влиза със зелен сертификат в сградата на НС.

Коледната ваканция няма да е обичайна, защото би забавила работата по важни въпроси“, посочи Минчев.

Председателят на НС заяви, че е нужно да започне дебат за промени в Конституцията, а темата за смяна на главния прокурор е „много наболяла“. Съдебната реформа и промени в антикорупционната комисия са приоритетите, които бяха посочени от Минчев.

Създаването на комисия за ревизия на предишните власти не е належаща. Минчев призна, че не е мислил по въпроса за това как ще се плащат заплатите на депутата от ДПС Делян Пеевски, който попадна в списъка „Магнитски“. Въпросът е съществен, защото институциите, които работят с лица от списъка, подлежат на санкции.

Интересен казус. Ще се запознаем с него и ще видим как ще действаме", заяви Минчев.

В екипа на „Продължаваме промяната“ е поканен от съпредседателя Кирил Петков, с когото се познават от 6-7 години. Работили са заедно по различни казуси, но най-вече по темата с плаж „Корал“ и неговото презастрояване.

Минчев сподели още, че е правнук на Сирко Станчев – депутат в две Народни събрания преди 9-ти септември 1944 г. Той е подписал декларацията за спасяване на българските евреи, но е осъден на смърт от Народния съд.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg