Новият зам.-министър Красимир Първанов - грешка за милиарди

Бившият директор на НЕК бе уволнен през 2011 г. заради превишаване на правомощия и съмнения в лобизъм

Новият зам.-министър Красимир Първанов - грешка за милиарди

Снимка: Дарик

9112 ~ 4 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков Автор: Александра Сотирова

Не е честа практика в България организираният бизнес да застане директно срещу някое политическо назначение. Дали заради притеснение от последващ административен произвол, или по други причини, поне публично работодателите не изразяват становища около кадровата политика на което и да било правителство.

Затова прецедентът, който се случи в събота, 13 май, и четирите национално представени работодателски организации – АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП, да се обявят дори предварително срещу назначаването на Красимир Първанов за зам.-министър на икономиката, заслужава внимание.

В понеделник министър-председателят Бойко Борисов назначи официално Първанов, който по думите на Валери Симеонов - съпредседател на "Обединени патриоти", е от квотата на НФСБ. В съобщението на Министерски съвет, с което се обяви назначението, бе споменато единствено, че Красимир Първанов е бивш изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК). Тази информация обаче е твърде непълна и не разкрива значителните негативни ефекти, които управлението му е донесло на енергийния сектор, както и на държавния бюджет впоследствие. В крайна сметка той бе уволнен през 2011 г., именно защото множество от проблемите излязоха наяве.

Грубите енергийни грешки

От официалното становище на работодателите става ясно, че според тях Първанов е човек с "лоша репутация и коментирани зависимости в енергийните среди". Те не дават конкретни примери, но самото споменаване на тези твърдения публично означава, че те вероятно имат категорични доказателства. Точно до посочените по-горе проблеми около Красимир Първанов, в писмото си работодателите напомнят и за злоупотребите с преференциалните цени за ВЕИ-производителите, вероятно свързвайки ги с Първанов.

Уволнението на Красимир Първанов през 2011 г. е по настояване на тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков. Един от неговите мотиви тогава бе "забележки към работата на Първанов, свързани с изпълнението на обществените поръчки по разширението на мрежата на НЕК". Също така Трайков изтъква и големия брой становища и предварителни и окончателни договори за проекти в областта на ВЕИ.

"Когато успях с ченгел да изтегля правилно структурирани данни за всичко, което се се случило по темата ВЕИ в НЕК не само по анекдотични доказателства, както сега, оплакват ми се хората - на този му минава по-лесно проектът, на другия - по-трудно. Оказа се, че процесът не е добре ръководен в НЕК и е изпуснат от контрол",  каза тогава Трайков пред журналисти.

Но дори да предположим, че работодателите и Трайчо Трайков просто не харесват новия зам.-министър, неговото назначение е меко казано противоречиво и поради документираната му вина за изливането на милиарди левове бюджетни средства в АЕЦ "Белене", без това да донесе някаква полза на държавата.

Като изпълнителен директор на НЕК през 2011 г. той подписва спорна обвързваща клауза с руската „Атомстройекспорт“ (АСЕ) за мащабния проект. На 4 април 2011 г. са подписани два документа. Първият е меморандум, който дава на двете страни три месеца, в които да направят допълнителни изследвания по отношение на критериите за безопасност. "Грешката" на Първанов идва от второто споразумение – Допълнение 12 по проекта „Белене“, което задължава страната ни да подпише окончателен договор до два месеца за изграждането на централата. До 1 юни, 2011 г. България и Русия трябва да подпишат EPC ( Engineering, procurement, construction) – контракт за изграждането на АЕЦ „Белене“. Задълженията на страната ни са да парафира окончателен договор до съответната дата, без да са ясни критериите за безопасност, какви допълнителни разходи ще донесат те и без конкретно договорена цена.

Въз основа на тази грешка през април 2011 г. Съветът на директорите на „Българския енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ) взима единодушно решение за освобождаването му от поста изпълнителен директор на НЕК. Мотивите за освобождаването му са грубо нарушаване на йерархичните правила и неспазване на установената процедура за водене на преговори, съобщават от тогавашното Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Според бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков (2009-2011 г.) на Първанов е било забранено да подписва съответния документ за споразумение. Тогава министърът обвини ръководителя на НЕК, че грубо е излязъл от дадения му мандат за преговори и според него с действията си е показал, че очевидно в България руският натиск понякога е по-силен от способността на някои хора, призвани да защитават националния интерес, да му се противопоставят.

Според Мартин Димитров, тогава съпредседател на Синята коалиция и председател на икономическата комисия в Народното събрание (НС), Първанов е бил предупреден, че ще бъде уволнен като директор на НЕК, ако подпише тези документи, които по думите му правят проекта „Белене“ необратим. „Стана много голяма беля, една от най-големите бели в историята на България“, казва през 2011 г. Димитров.

Въпреки уволнението на Първанов, обаче, подписаният от него договор остава в сила и България трябва да действа в рамките на това, което е подписано.

Силна политическа подкрепа

Според друг бивш министър на енергетиката Петър Димитров (БСП) ръководителят на НЕК е възможно да е получил мандат от премиера Борисов да подпише съответното споразумение с АСЕ. През 2011 г. позицията на министър-председателя е, че България трябва да построи проекта „Белене“, независимо от цената, която трябва да платим, казва той в ефира на bTV. Преди това българската страна искаше да понижи цената на централата и бъдещето на проекта беше неясно.

Няколко дни след скандала с Първанов и Трайков Борисов заявява, че Красимир Първанов не е уволнен като директор на НЕК. За оставянето му на поста настоява и вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. „По настояване на Симеон Дянков шефът на НЕК Красимир Първанов не е уволнен до връщането от чужбина на вицепремиера“, казва пред журналисти премиерът Бойко Борисов по повод подписаните споразумения за АЕЦ "Белене" с "Атомстройекспорт". Въпреки това 10 дни след случая, на 15 април 2011 г., Красимир Първанов е официално уволнен от НЕК. Тогава премиерът Борисов настоява да се престане с политическото говорене за проекта и прави поредна забележка на Трайчо Трайков.

Разигралата се ситуация преди шест години изглежда абсурдна на фона на това, че България вече плати на Русия 1.2 млрд. лв. за неосъществения проект АЕЦ "Белене". Цялата история на българо-руския проект се характеризира с вътрешни конфликти и скрити машинации, които с назначението на Първанов в ръководството на Министерство на енергетиката, хвърлят в смут бъдещето на енергетиката.

Подкрепи Economic.bg