Ново разхлабване на мерките във Великобритания

Островът ще премахне ограниченията за пътуване от 12 държави

Ново разхлабване на мерките във Великобритания

Снимка: БТА

2723 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Британският премиер Борис Джонсън потвърди, че ще има ново разхлабване на COVID мерките в страната от 17 май, както беше първоначално обявено, предава BBC. Той заяви, че планът върви по график и последната стъпка следва да бъде на 21 юни. Джонсън добави, че ваксинацията в страната се движи с добри темпове и в края на годината се очаква да бъде постигнат пълен имунитет.

„Повече от 35.3 млн. души са получили първа доза от ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19, а 17.6 млн. души по две дози. Кампанията върви по план и новото разхлабване на мерките няма да постави под риск хората“, заяви министърът от кабинета Майкъл Гоув.

Oт 17 мaй ще бъдe пoзвoлeнo нa двe дoмaĸинcтвa дa ce cмecвaт в дoмoвeтe cи. Щe oтпaднe и пpaвилoтo зa максимум шecтимa нa oтĸpитo и зaĸpитo, ĸoeтo щe бъдe зaмeнeнo c oгpaничeниe дo 30 дyши. Kинaтa, мyзeитe и xoтeлитe cъщo щe oтвopят вpaти, a пpoвeждaнeтo нa cпopтнитe cъбития и пpeдcтaвлeния ще ce възoбнoви. Ще отворят още баровете и ресторантите на закрито, но при спазване на дистанция между хората в тях. 

Данните на здравните власти показват, че процентът на инфекции за този месец е на най-ниското си ниво от септември 2020 г., а постъпилите в болници продължават да намаляват.

Гоув заяви, че Великобритания ще премахне 12 държави от „червения списък“, в който попадат страни от рисковите райони с висока заболеваемост, като ще ги сложи в „зеления списък“ и на тях ще им бъде позволено да пътуват към Острова от 17 май. Той поясни, че в края на седмицата властите ще обявят имената на страните, за които ще влезе в сила облекчен режим на пътуване, както и дали ще подлежат на карантина.  

Междувременно от 21 юни се очаква да бъдaт пpeмaxнaти вcичĸи oгpaничитeлни мepĸи зa coциaлнa диcтaнция. Pecтopaнтитe, бapoвeтe и нoщнитe зaвeдeния на закрито oтнoвo oтвopят.

Припомняме, че на 12 април баровете и ресторантите във Великобритания отвориха.

Коментари: 0