SpaceX ще изпълни мисия до Луната, финансирана изцяло с доуджкойни

Компанията на Илон Мъск има за цел да превърне криптовалутата в основно платежно средство при междупланетарната търговия

SpaceX ще изпълни мисия до Луната, финансирана изцяло с доуджкойни

Снимка: Unsplash

560 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Компанията Geometric Energy Corporation (GEC) обяви мисията „DOGE-1“, чиято цел е да изпрати сателит в орбитата около Луната. За целта корпорацията ще се партнира със SpaceX, използвайки за преноса ракетата Falcon 9. Интересното в случая е, че на компанията на Илон Мъск ще ѝ бъде платено в доуджкойни - шеговитата криптовалута, която стана популярна именно благодарение на Мъск.

Съвместният проект има за цел да изпрати до Луната 40-килограмов обект във формата на куб през първото тримесечие на 2022 г. Полезният товар ще представлява „лунно-пространствен интелект от сензори и камери на борда с интегрирани комуникационни и изчислителни системи“.

След като официално сключихме сделка от такъв мащаб с доуджкойни, Geometric Energy Corporation и SpaceX затвърждават криптовалутата като платежен инструмент за лунен бизнес в космическия сектор“, каза главният изпълнителен директор на Geometric Energy Самюел Рийд.

Всъщност чрез тази сделка доуджкойнът се доказва като бърза, надеждна и криптографски сигурна цифрова валута, която работи и е достатъчно усъвършенствана, за да финансира изцяло търговска мисия до Луната. Криптовалутата е избрана за платежна единица за целия лунен бизнес между SpaceX и Geometric Energy Corporation и създава прецедент за бъдещи мисии до Луната и Марс.

Вицепрезидентът на SpaceX, който отговаря за продажбите, Том Очинеро, заяви, че „DOGE-1“ ще демонстрира използването на криптовалута извън земната орбита и ще постави основата за междупланетна търговия.

„Радваме се да пуснем DOGE-1 до Луната!“, каза Очинеро.

Мъск беше обявил плановете на компанията в туит на 1 април – Денят на шегата. „SpaceX ще изпрати доуджкойн буквално на Луната“, написа тогава Мъск.

Мисията „DOGE-1“ идва, след като Мъск, самопровъзгласилият се за „Баща на доуджкойн“ (Dogefather), дебютира като водещ на „Saturday Night Live“. Цената на криптовалутата спадна по време на появата му въпреки препратките към нея.

За SpaceX съобщението идва и в деня, в който компанията постави нов рекорд при своите ракети Falcon 9. След изстрелването на друга партида сателити Starlink в орбита, SpaceX приземи ракетата-носител Falcon 9 за 10-ти път - стъпка, която Мъск преди това определи като ключова за напредъка на компанията при повторното използване на ракетите.

„Проектирана е да изпълнява 10 или повече полета без нужда от обновяване между всеки полет“, заяви Мъск пред репортери през май 2018 г. „Ние вярваме, че бустерите (Falcon 9) могат да изпълняват поне 100 полета, преди да бъдат пенсионирани. Може би и повече."

Коментари: 0