NYT: Сътрудници на Тръмп са имали многократни контакти с руското разузнаване

Намесата в изборите е била неуспешна, но разговорите с били многократни, пише изданието

NYT: Сътрудници на Тръмп са имали многократни контакти с руското разузнаване
3851 ~ 1 мин. четене
Телефонни записи и прихванати разговори показват, че членове на предизборния щаб на Доналд Тръмп и други негови сътрудници са имали многократни контакти с висши руски разузнавачи, пише New York Times, позовавайки се на четирима висши служители от администрацията.

Според трима от тях прокуратурата и разузнавателните служби на САЩ са прихванали комуникацията по същото време, когато са открили доказателства, че Русия се е опитвала да се намеси в президентските избори, хаквайки Демократическата партия.

След това разузнавателните агенции се опитаха да разберат дали кампанията на Тръмп е използвала измама чрез руските хакери, или са се прилагали други методи за намеса в изборите, пише вестникът. Според източниците на изданието намесата в изборите в крайна сметка е била неуспешна.

Въпреки това службите и прокуратурата са били притеснени от засечените контакти, главно заради размера на „сътрудничеството“, което се е случвало докато Доналд Тръмп говореше в подкрепа на руския президент Владимир Путин.

Прихванатите разговори са различни от подслушаните миналата година разговори между вече бившия съветник по националната сигурност на Тръмп – Майкъл Флин, и руският посланик в САЩ Сергей Кисляк. Заради ези разговори Флин бе отстранен от поста в понеделник вечер. По време на тези разговори двамата са обсъждали санкциите, които администрацията на предишния президент Барак Обама наложи на Русия.

Според NYT в прихванатите разговори участват не само служители, участвали в кампанията на Тръмп, но и негови сътрудници. От руска страна контактите са включвали не само членове на разузнаването, но и правителствени служители.
Подкрепи Economic.bg