Moderna е обвинена, че прехвърля печалбата си в данъчни райове

Докладът нарича тази практика „троен удар“

Moderna е обвинена, че прехвърля печалбата си в данъчни райове

Снимка: БТА

1384 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Производителят на ваксини Moderna отваря свой офис в Швейцария и в американския щат Делауеър, за да избегне плащането на високи данъци от продажбите на ваксини. Това разкрива нидерландската неправителствена организация SOMO, която цитира изтекъл договор между фармацевтичния разработчик и Европейската комисия. Контрактът „индикира, че печалбата на компанията от продажбата на ваксини ще отиде в световните данъчни райове“, пише европейското издание на Politico.

Европейският съюз, който поръча стотици милиони дози от препарата срещу COVID-19 на Moderna, плаща за тях на швейцарския клон на дружеството в Базел. Страната предлага данък печалба, започващ от 13% за чуждестранните компании.

Вероятно ще бъде невъзможно за обществото да определи точната печалба, която Moderna Switzerland GmbH ще реализира, нито да види дали ефективната данъчна ставка на компанията е близо до установените от закона 13% в Базел“, пишат авторите на доклада от SOMO.

Друг данъчен рай е Делауеър, където компанията притежава 780 патента. Според държавното законодателство доходите от нематериални активи, каквито са патентите, не се облагат с данък там.

Докладът нарича тази практика „троен удар“ - в допълнение към възможността да плаща малко данъци, компанията се е възползвала от публични финанси за разработване на ваксината си, а накрая я продава на високи цени.

Всъщност Moredna е получила милиони публично финансиране, особено от правителството на САЩ. До декември 2020 г. е взела около 4.1 млрд. долара, а най-голямата икономика в света впоследствие купи ваксини за 7.5 млрд. долара, плащайки около 15 долара на доза. Европейският съюз, от своя страна, е поръчал ваксини на стойност над 10 млрд. долара.

Коалицията с нестопанска цел за иновации за готовност за епидемия (CEPI) също предложи подкрепа, давайки на компанията безвъзмездна помощ от 900 хил. долара в началото на пандемията. Американската фирма се съгласи със CEPI за „принципите на справедлив достъп“ за разпространение на ваксината според нуждите и продажба на достъпни цени.

Въпреки че прие безвъзмездните средства с тези условия, Moderna досега е продала ваксината си предимно на богатите държави“, пишат авторите.

Компанията сключи сделка през май тази година за доставка на 34 милиона дози за COVAX, механизъм за предоставяне на ваксини на по-бедните страни, и още 466 милиона през 2022 година.

Подкрепи Economic.bg