Оцеляването на ½ от бизнеса във Великобритания е под въпрос

Компаниите на острова разчитат на финансовите си резерви, за да се справят със загубите след Brexit

Оцеляването на ½ от бизнеса във Великобритания е под въпрос

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Близо половината от компаниите в Обединеното кралство са по-малко подготвени за Brexit в сравнение с миналата година, пише Bloomberg. Причината е въздействието на коранавируса над бизнеса, което е сигнал за уязвимостта на Великобритания при напускането на единния пазар и митническия съюз на ЕС в края на годината, пише Bloomberg.

Около 46% от компаниите казват, че са в по-лошо положение заради вируса и допълват, че са изчерпали финансовите си резерви и запаси. Това показва проучване на Chartered Institute of Procurement & Supply сред 557 мениджъри от британската верига за доставки. 16% от компаниите са на мнение, че запасите ще бъдат изчерпани още тази зима заради въздействието на Covid-19.

Британското правителство увеличили усилията си да убеди бизнеса да се подготви за окончателната раздяла на Великобритания с ЕС на 1 януари. Още следващата година компаниите ще се сблъскат с митнически декларации, за да запазят отношения с най-големия търговски партньор. Дори ако Обединеното кралство и блокът подпишат търговска сделка, която изглежда все по-малко вероятна, компаниите ще трябва да се съобразят с новите изисквания за търговия.

Със или без сделка, времето ни изтича. То трябваше да послужи за подготовка на бизнеса, но Covid-19 попречи това да се случи“, коментира Джон Глен, икономист в CIPS.

Ситуацията може да се отрази и на цените на стоките най-вече по празниците. Почти една четвърт от компаниите твърдят, че ще платят повече за стоки по празниците, което ще се отрази на потребителската кошница.

Коментари: 0