Танев: Очаква ни \"радикална реформа” в образованието

Няма я връзката с пазара на труда, заяви министърът на образованието

Танев: Очаква ни \

Снимка: БГНЕС

260 ~ 2 мин. четене
Автор: Михаела Иванчева

Връзката на образованието с пазара на труда в България липсва и ни е нужна радикална реформа, категоричен е министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев. Той разкри някой от бъдещите планове на министерството по време на еднодневната конференция „Образование за бъдеще” в София Хотел Балкан днес, предаде репортер на Economic.bg.

Министър Танев се изказа за предстоящата реформа в образованието и трудностите на сегашната система. 

„В министерството е изработен проект за най-радикалната реформа в системата на образованието от горе до долу, може би от първия закон за народното просвещение до сега. Законът за народното просвещение от 1892 г. до днес с всичките си промени предполага система на училищно и висше образование. Който не успее да намери своето място, завършвайки средно образование, отива във висшето и накрая получава диплома. Тук науката я няма, тя е някъде встрани, тук професионалното образование е между другото, като извънкласно мероприятие", каза той.

Връзката с пазара на труда липсва, беше категоричен министър Танев. „Няма я връзката с пазара на труда, тук няма продължаващо обучение. Има мъки във всяко едно от тези направления. Следователно трябва да се направи нещо радикално”, добави той.

Министърът заяви, че трябва да взимаме пример от образователни системи, които са доказали функционалността си, като тези в САЩ, Великобритания, Германия, Австрия и Швейцария. Министерството предвижда въвеждането на четири-степенната система на образование в страната ни.

„В най-скоро време аз ще я декларирам каквото и да коства това нещо на моя екип”, заяви министър Танев. Той призна, че българското образование е в тежко положение и има редица проблеми, които чакат да бъдат решени.

„Никой не докосва системата училищно-висше образование. Но от друга страна трябва да се внесе професионално образование под формата на интегрални колежи. И най-отгоре, над висшето образование, трябва да бъдат клъстерите, там трябва да е връзката на науката, висшето образование и бизнеса”, обясни той.

Тази двучленна група, която надгражда стандартното висше образование, ще бъде ръководена от институции като Българската стопанска камара (БСК). Те ще казват какво трябва да се учи в съгласие с Министерството на образованието. заяви министърът.

„Нека стигнем до клъстерите, за да може Оперативната програма за „Наука и образование за интелигентен растеж“ да изпълни своите добри функции за продължаващо обучение, за професионално обучение, за връзка с пазара на труда, за връзка с науката”, добави министърът.

"Не направим ли промяната, задържим ли старата система, считайте, че това ще бъдат пари, налети в пясък или във феодализъм”, заключи министър Горанов. 

Днес министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че забавянето на реформата на висшето образование трайно уврежда пазара на труда.Подкрепи Economic.bg