Covid-19 носи със себе си невиждан в историята икономически спад

Всички големи икономики са изпаднали в „рязко забавяне“ и всеки месец на блокада отнема по 2 пункта от растежа

Covid-19 носи със себе си невиждан в историята икономически спад

Снимка: БТА

4610 ~ 1 мин. четене

Големите икономики са изправени пред най-големия месечен икономически спад в своята история, движен от пандемията Covid-19 и непосредственото ѝ въздействие върху производството, потреблението.  Това се посочва в анализ на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), който разглежда влиянието на мерките, целящи ограничаване на заразата.

Според Организацията водещите индекси, които са индикатори за свиване или растеж на икономическата активност, отбелязват рекордни спадове в повечето европейски икономики - по-големи и от тези по време на финансовата криза.

Според индикаторите всички големи икономики са изпаднали в „рязко забавяне“, като единствено Индия регистрира само „забавяне“.

Огромната несигурност за това колко дълго ще продължат ограничителните мерки срещу заразата и колко тежки не дават възможност да се предвиди кога ще настъпи края на забавянето, пише в доклада на ОИСР.

Миналия месец Организацията изчисли, че всеки месец на ограничения, свързани с борбата с Covid-19, ще струва по два процентни пункта от годишния растеж на големите икономики, припомня Reuters.

Подкрепи Economic.bg