Окончателно „Булгаргаз“ ще връща 196 млн. лв. на всички потребители

Тепърва ще се реши как да бъдат върнати парите на бизнеса през периода от началото на 2020 г.

Окончателно „Булгаргаз“ ще връща 196 млн. лв. на всички потребители
1472 ~ 4 мин. четене

Месец и половина, след като стана ясно, че „Газпром“ ще връща пари на „Булгаргаз“ заради новите цени на природния газ по договора между двете компании, институциите намериха механизма, по който ще бъдат компенсирани потребителите. На извънредно заседание днес парламентът окончателно гласува промените в Закона за енергетиката, които бяха приети на второ четене от ресорната комисия вчера.

Става въпрос за около 196 млн. лв. с ДДС, които руското дружество върна на „Булгаргаз“. По-рано днес пред БНР председателят енергийната комисия Валентин Николов уточни, че парите от Русия вече са преведени.

От промените в ЗЕ стана ясно, че надвзети суми ще се връщат на всички потребители и на битови, и на индустриални, макар от началото на годината те да са на свободен пазар. За вторите обаче това няма да се случи през промените в Закона, а ще се уреди с решение на „Булгаргаз“.

Така 72.8 млн. лв. ще отидат към топлофикациите, 22 млн. лв. към крайните снабдители и 56 млн. лв. към бизнеса, обясни председателят на енергийната комисия Валентин Николов по БНТ. Тези суми ще се връщат в рамките на Закона за енергетиката. Още 45 млн. лв. бизнесът ще получи, но от 1 януари 2020 г.

Парите за бизнеса

Първоначално индустриалните потребители видяха проблем в това, че законово няма да бъде уредено как общественият доставчик ще им връща надвзетите суми за периода от 1 януари, откогато те са на свободния пазар на природен газ, но по думите им - само формално. На практика още преди началото на свободно договорените цени, индустрията още през лятото вече беше заявила количествата пред „Булгаргаз“ и имаше клауза „взимаш или плащаш“. Това според бизнеса е свободен пазар, но под условия. Затова те настояха парите да се възстановят за целия период 5 август 2019 – 31 март 2020 г. Според първоначалния вариант обаче промените в ЗЕ важаха само за регулирания пазар и по тази причина от индустрията поискаха и оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. Тогава тя обаясни, че има писмо от ЕК, в което се настоява със законовите промени държавата да не изкривява свободния пазар. Бизнесът обаче го видя като „намерение да се отклонят в неизвестна посока 45 млн. лв. от индустрията на България в момент, когато икономиката е поставена на колене заради извънредното положение в България и редица страни от ЕС и останалия свят“. Сега от закона са премахнати текстовете, които пречеха на „Булгаргаз“ да възстанови платените от бизнеса суми и компанията ще уреди отношенията си с големите потребители. Как точно ще стане това все още не е ясно. 

"Булгаргаз" ще върне надвзетите пари с решение на борда на директорите си, уведомявайки принципла БЕХ и министър Петкова. За да бъдат защитени всички по веригата министърът най-вероятно ще поиска решение на Министерски съвет, обясни още Николов.  

Промените за битовите потребители

С промените в закона Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се задължава за всеки един месец, след 5-и август, да излезе с ценовите решения на база искането на „Булгаргаз“, които е предоставил на КЕВР". Така "Булгаргаз" ще има реперите, според които ще знае на кого колко да връща. Исканията на "Булгаргаз" вече са внесени в КЕВР и вече са започнали изчисленията колко пари да бъдат върнати на крайните клиенти.

"Всеки един клиент трябва да бъде известен какви пари има да получава от съответното дружество. След това с първата сметка трябва да приключи прихващането на парите. Ако това не е достатъчно - с всяка следваща сметка ще се прихваща още, докато приключи съответното компенсиране", каза Николов пред БНР.

Според промените в закона, ако клиентът плаща на реално потребление, в първата фактура ще му се приспадне надвзетата сума за топлинна енергия. При клиентите с прогнозни сметки разликата в цените и сумата за връщане ще се отрази в изравнителните сметки. В рамките на два месеца те трябва да разберат какви компенсации ще получат. 

В едномесечен срок след превеждане на сумите газоразпределителните дружества и топлофикациите изчисляват какво има да връщат на крайните си клиенти, най-вече домакинства. Сумите ще се приспадат еднократно от сметката за месеца, в който е изчислена разликата за домакинствата на газ, както и за тези на парно, но ако имат едномесечен отчет. Ако сумата за връщане е по-голяма от сметката, приспадането продължава от следващата до изчерпването й. Колко е приспаднато от сметката се записва в отделен ред.

Няма да се връщат пари на длъжници

Клиентите, които топлофикациите съдят за неплатени сметки, няма да могат да получат пари за парно със задна дата заради по-ниската цена на природния газ от август 2019 г.

„Много е важно да не съм задлъжнял след 5 август 2019 г. защото трябва да се прекратят производствата. Топлофикация трябва да влезе в споразумение със своя клиент и да прекратят съдебните спорове, да има взаимно прихващане на задължения. Няма как да завеждам пари срещу длъжник, след като и аз му дължа пари", каза още председателят на Комисията по енергетика Валентин Николов.

Подкрепи Economic.bg