ООН: Асад и \"Ислямска държава\" използвали химическо оръжие

Разследвани са девет случая в седем града

ООН: Асад и \
Режимът на сирийския президент Башар Асад и "Ислямска държава" са извършвали атаки с химическо оръжия в Сирия през 2014 и 2015 г. Това твърдят експерти от ООН, предаде Ройтерс. 

Съвместен екип от специалисти от ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия, създаден от Съвета за сигурност преди година, е разгледал девет случая в седем града, където се смята, че са извършвани подобни нападения.

Според разследването сирийските правителствени сили са пуснали от хеликоптери хлор в Талменес на 21 април 2014 г. и Сармин на 16 март 2015 г. И двете селища се намират в граничещата с Турция северозападна провинция Идлиб, която почти изцяло е под контрола на ислямистки бунтовници.

Според разследването "Ислямска държава" е единствената организация, която има способността, мотивите и средствата, за да използва горчичен газ (иприт) в град Мареа, в северната провинция Алепо, на 21 август миналата година. Доказателствата от други три случая също сочат към силите на Асад. При последните три разгледани нападения не е бил установен виновник.

През 2013 г. сирийското правителство се съгласи да унищожи химическия си арсенал в съответствие със споразумение, договорено с посредничеството на Русия и САЩ. Съветът за сигурност на ООН подкрепи сделката с резолюция, в която пише, че при нарушения ще наложи санкции в съгласно Глава 7 от Устава на световната организация.

Посланикът на САЩ в ООН Саманта Пауър прикани Съвета за сигурност да предприеме бързи мерки и обвини сирийския режим в нарушаване на резолюция на ООН.

Разследващият екип е получил над 130 сигнала между декември 2015 г. и август тази година, включително 13 употреби на зарин, 12 на иприт, четири атаки с невропаралитичен газ VX, 41 с оръжие с хлор и 61 случая с други химикали. 

Коментари: 0